Hírek

2014.09.15. 09:30

Falunap volt a világ közepén

Átadták a befedett színpadot Ispánkon. A falunapon szórakoztató és kulturális programok várták a kikapcsolódni vágyókat. Több mint 20 bográcsban rotyogott a gulyás.

Kálmán György

A hét végén rendezték meg a hagyományos falunapot Ispánkon. Az őrségi kistelepülésen nincs árnyéka a templomnak, ezért itt van a világ közepe, tartják a helybéliek. Ennek tükrében mi más is lehetne az egész napos vigasság neve, mint „Falunap a Világ közepén”. Az eseménynek, amelyet már 9. alkalommal hoztak tető alá – és ezt most szó szerint kell érteni - az egyik fő attrakciója annak a szabadidős létesítménynek az ünnepélyes átadása volt, amely a múlt héten készült el. Tamaskó Gábor Tamás a község polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat „Térségi Színtér Fejlesztése az Őrség Szívében – Színpadfedés Kialakítása” címmel sikeresen pályázott az Őrség Határok Nélkül Leader Egyesületnél, és a mintegy 3,5 millió forint nettó összeget nyert száz százalékos támogatással.

A szabadtéri színpadot befedő és egyéb más szabadtéri rendezvénynek is tetőt biztosító létesítményt 2013. szeptembere és 2014. szeptembere között építették fel a környék iparosai, vállalkozói.

A falunapon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, majd Tamaskó Gábor Tamás polgármesterrel együtt adták át az épületet, melyet a katolikus és a református egyházak képviselői megáldottak. A falunapi programban szereplő pörköltfőző verseny mára a régió legnagyobb és legnépszerűbb kulináris eseményévé nőtte ki magát. Még a mostoha időjárás ellenére is a nevező 30 csapatból 24 megérkezett. A rendezők minden gárdának 2 kilogramm húst, zsírt és tüzelőt biztosítottak, a többi hozzávalót mindenki saját szájíze szerint tette hozzá. A győzelmet a hazai versenyzőket tömörítő „Dutrások” csapata szerezte meg, az őriszentpéteri tagokból álló „Alaszka” és a szalafői Banyaklub előtt. Az egész napos eseményt színesítő hagyományos térségi kosárlabdatornára a hat benevező csapat közül csak három jött el.

A polgármester elmondta, hogy ennek az időjárás volt az oka, ugyanis a rendezvényt megelőző éjjel hatalmas mennyiségű csapadék hullott az Őrségben. A nagy eső okozta sár miatt le kellett mondaniuk az ugrálóvárat, a szumózást és néhány szabadtérre tervezett programot. A kosártornát az őriszentpéteriek nyerték, az Ivánci Szakosított Otthon csapata lett a második, a hazaiaknak jutott a harmadik hely. A zavaró tényezők ellenére jó hangulatban és vidáman telt a nap. Sokan voltak kíváncsiak, a már fedett szabadtéri színpadon a fellépők kulturális műsorára, közöttük a sztárvendég, a Slágertaxi együttesére, akik divatos magyar dalokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. A jó hangulatú napot hagyományosan bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!