Hírek

2016.10.08. 17:36

Fát ültetett ötszáz vasi tűzoltó Szombathely Fő terén – Másodszor találkoztak

Szombathely – A második Vas megyei tűzoltó találkozót tartották meg Szombathely Fő terén.

Bakos Ágnes

Megmutatták új, magyar gyártású gépjárművüket és elültettek egy facsemetét az összefogás jegyében.

Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai gyülekeztek a Fő téren. Többen voltak mint tavaly, csaknem ötszáz vasi lánglovag találkozott.

– Anya, ott lehet olyan tűzoltós képet csinálni! – egy falapból készült tűzoltóautó felé húzták a gyerekek a szüleiket, ők is akartak tűzoltós fényképet. És nagyon sokan megcsodálták a fegyelmezett sorokat: Vas megyei tűzoltóegységei sorakoztak fel, majd tartottak látványos bemutatókat Szombathely szívében.

Az önkéntességben rejlő erőt akarják megmutatni – ez a cél az idei, a második találkozóra sem változott, mondta el Erdélyi Krisztián, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Egy cél vezérel minden résztvevőt: a Vas megyében élők biztonságának szavatolása, mondta.

– Végignézve a sorokat, hátborzongató érzés – fogalmazott büszkén az igazgató.

– A nap mottója „A múlt hagyatéka a jövő öröksége" – emlékeztetett Bozzai Lajos, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség alelnöke. Azt mondta, a tűzoltók olyan bátor emberek, akik nem félnek a halál torkába nyúlni. Szent Flórián hagyatékára, üzenetére hívta fel a figyelmet: a bajtársiasságra, a becsületességre és a feltétel nélküli segítségre. Egy másik katonaszentet, Szent Mártont is említette köszöntőjében dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

– Istennek dicsőség, egymásnak segítség, sok tűzoltó egyesület zászlaján szerepel ez a mottó, a nemrég újraalakult bucsui önkéntesekén is – fűzte hozzá dr. Hende Csaba. A civil lakosság nevében mondott köszönetet a lánglovagoknak, hogy vállalják az embert próbáló mentési feladatokat.

– Isten éltesse valamennyi Vas megyei tűzoltót – zárta szavait a képviselő.

A köszöntők után különös látvány tárult a nézelődők szeme elé: minden tűzoltóságtól egy-egy tag egy befőttesüvegnyi földdel sorba állt a Szentháromság-szobornál. A földek „helyiek" voltak, minden tűzoltó egyesület a saját településéről hozott egy kevés földet, aztán egyetlen faládába, egy facsemete alá került a sok adag táptalaj – az összetartozás jegyében.

Az önkéntesek bemutatói előtt megcsodálhatták az érdeklődők az új vasi tűzoltóautót. Győri gyártás, magyar munka. Hat személy szállítására alkalmas, 4 ezer liter vizet tud vinni az oltáshoz, összkerék meghajtású a jármű. Túl vannak már az első teszteléseken a vezetésére jogosult vasi tűzoltók. Nemcsak a legújabb járművet lehetett megcsodálni, sőt.

Ennyiféle aktív tűzoltógépjármű nem szokványos egy helyen – mondta Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Úgy fogalmazott:

– Nem mondom, hogy soha vissza nem térő alkalom, legközelebb talán majd a harmadik megyei tűzoltó találkozón lesz ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!