Hírek

2015.04.26. 11:03

Fegyelmivel is fenyegették az ápolónőket, de nem maradt el a tiltakozás: több osztályon feketében ügyeltek

Körmend, Szombathely ­- Nem minden osztályon engedték meg a fekete póló vagy fekete szalag viselését, de a Markusovszky és a körmendi kórházban is csatlakoztak a hazai egészségügy állapota és az egészségügyi szakdolgozók méltatlan helyzete miatt tiltakozó mozgalomhoz. Nővértavasznak hívják a mozgalmat.

Merklin Tímea

Információink szerint az urológián, a hematológián, a sürgősségin és a mellkassebészeten viseltek fekete pólót az ápolók és ápolónők. Voltak olyan osztályok, ahol csatlakozni szerettek volna, de fegyelmivel fenyegették meg a dolgozókat, mondván: „kettő váltás munkaruhát kaptak, azt kell hordani”. Ezért ezeken az osztályokon - tartva a retorzióktól – inkább nem öltöztek feketébe.

Az Ápoló/Nőkért Feketében és az Ápolónő Magyar Hangja oldalakon egész hétvégén folyamatosan jelentek meg a fekete pólós posztok: Dunaújváros, Salgótarján, Baja, Kistarcsa, Pécs, Budapest, Miskolc, Pápa, Nagykanizsa egészségügyi intézményeiből láthattunk ápolókat, mellettük a szombathelyi és a körmendi kórházból is. Volt, ahol vezetőségi támogatással viselték a feketét, és  főorvos is szerepelt a közös fotón. A civilek közt láttunk feketébe öltözött gyerekeket is, táblával a kezükben, amire kézzel írták rá: „a mi anyukánk is ápoló”. Sok a „külsős” támogató, akik ilyen üzeneteket fogalmaznak meg: „Tiszta szívből, őszintén kívánom, hogy akcióik sikerrel járjanak!” Volt, aki virágcsokrokat küldött - „a letiltottaknak” is. Egy férfi a szombathelyi Lord zenekar fekete pólóját viselte, az „Itthon vagy otthon” című dal szövegével.

Czitkovicsné Gombás Ildikó, Kelemen Szandra, Varga Zsuzsanna a szombati ügyeletben a Markusovszky kórház urológiáján

Nem könnyű úgy lázadni, hogy az ember féli a munkáját, a munkahelyét, az állását. Lélekben sokkal többen csatlakoztak a hétvégi fekete ügyelet akciójához, mint ahányan feketébe mertek öltözni. A béremelésért (is) harcoló mozgalomban új megközelítés is megjelent: a „Nővértavasz” gondolata, amely kifejezi: kiállnak magukért.

A „Nővértavasz” címszó alá ezt írták: „Soha ne feledd, ez a kéz segít a világra, ez a kéz ad ennivalót, ez a kéz tesz majd tisztába, és talán ez a kéz fogja majd a kezedet utoljára.” Ezt pedig fehérben is lehet képviselni.

Megkérdeztük Gombásné Judt Magdolnát, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas megyei szervezetének elnökét, mi a véleménye a fegyelmivel való fenyegetettségről, a mozgalom jelenlegi helyzetéről, esélyeiről. Az elnök asszony azt mondta:

- Intézményenként, intézményegységenként más-más döntések születhetnek arról, hogy az érdekeiket hogyan képviselik. A fegyelmi kilátásba helyezése azt is jelenti, hogy az illető nem kaphat plusz juttatásokat. A mozgalmat nem a MESZK kezdeményezte, de mi is csatlakoztunk, mert szeretnénk, ha az ápolónők megkapnák a béremelést. Látok esélyt arra, hogy az akciók elérik céljukat, szerintem lesz béremelés, de hogy mennyi, az nagyon képlékeny. Türelem kell.

Arra a kérdésre, hogy reális-e a munkabeszüntetés gondolata a mozgalomban, az elnök asszony így felelt: - Az egészségügyben ezt nem lehet megcsinálni. Kimondani sem szabad. A mi hivatásunkban a beteg az első. Nem halhat meg senki azért, mert nincs ellátva. Bárkivel megtörténhet, hogy bajba kerül – velem is –, meg kell kapnia az ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!