Hírek

2016.06.29. 17:39

Fehér köpenyesek piros betűs ünnepe - Mutatjuk, kiket díjaztak a szombathelyi Semmelweis-napon

Szombathely - Első alkalommal szerveztek ünnepséget és életmódnapot a Semmelweis-nap alkalmából a megyei egészségügyi szakdolgozóknak. A legrégebbi munkatársak tevékenységét oklevéllel is elismerték.

Rákos Bianka

Kisebb-nagyobb körben már eddig is megemlékeztek erről a napról, de a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) most e-lőször szervezett kifejezetten megyei rendezvényt a Semmelweis-nap alkalmából. Mintegy százötven meghívottal az Agora - Savaria Filmszínházban gyűltek össze szerdán az érintettek.

Elsőként egy Semmelweis Ignácról és korszakalkotó megállapításáról, a kézmosás fontosságáról vetítettek filmet. A rövid ismertető jól szemléltette a kórokozók észrevétlen terjedését, és rámutatott arra, mekkora jelentősége volt egykor az anyák megmentője felfedezésének. Erről is szóltak a rendezvény megnyitóján. Elsőként Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szólalt fel, aki az ünnepnap történetébe avatott be. Elmondta, hogy 1992 óta a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja, azaz július 1-je egyúttal az egészségügyben dolgozók ünnepnapja is, de csak 2010 óta munkaszüneti nap ez a dátum az egészségügyi szférában tevékenykedők számára. Köszöntötte a jelenlévőket dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki elhivatott egészségügyi dolgozóként beszélt a közönségnek. Kihangsúlyozta a csapatmunka fontosságát, az odaadás és a segíteni akarás jelentőségét, és hozzátette: társadalmi szinten kell elérni, hogy a segítés legyen a fő motiváció. Felszólalt még dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, aki elmondta: maga is segédápolóként kezdte pályafutását, és csak az utóbbi időben dolgozik adminisztratív munkakörben, így átérzi a szakma nehézségeit. Ugyanakkor rámutatott, hogy reményre ad okot az életpályamodell bevezetése, a bérek rendezése. Elismerően szólt munkatársairól Altmajer Beáta, a Markusovszky kórház ápolási igazgatója, valamint Szabó Péterné, a MESZK vasi területi elnöke is. Átfogó előadást tartott dr. Balogh Zoltán MESZK-elnök, aki az egészségügyi törvény mellett az ágazatot érintő létszámhiányról és a bérhelyzetről beszélt.

A továbbképzésnek számító ünnepség és életmódnap elismerések átadásával folytatódott: a legrégebbi dolgozók munkáját oklevéllel köszönték meg a szervezők.

Mindeközben a Fő téren felállított sátorban különböző szűréseken vehettek részt a járókelők: vércukorszint-, koleszterinszint- és csontsűrűségmérés mellett lehetőség volt arra is, hogy a nőket érintő betegségekről informálódjanak a szombathelyiek.

Tujfel Cenkov Mária és Borka Mónika Hopp Viktor vércukorszintjét mérik a szombathelyi Fő téren Fotó: Unger Tamás

Semmelweis-nap alkalmából oklevelet vehettek át a legrégebbi egészségügyi szakdolgozók a megyéből:

Babosné Márovits Éva gyógyszertári szakasszisztens, aki 1946-ban Vasváron született. Érettségi után gyermekápolói végzettséget szerzett. A Szombathelyi Gyermekgondozóban helyezkedett el gyermekgondozóként, majd vezető gyermekgondozói megbízatást kapott. Szülővárosába 1975-ben tért vissza gyógyszertári asszisztensként Bunyevác Viktor gyógyszerész mellé. Gyógyszertári szakasszisztensi oklevelet szerzett. Szakmai tudását folyamatosan átadta kollégáinak, tíz éve nyugdíjas.

Döme Béláné, a Markusovszky kórház ápolónője. 1945-ben Szombathelyen született, egészségügyi szakiskolában végzett. 1982-től osztályvezető ápoló helyettes munkaköre volt, később a haematológiai osztály osztályvezető ápolója lett. Érettségi bizonyítványt, majd onkológiai szakápolói végzettséget is szerzett. 2000-ben vonult nyugállományba, de a betegellátásban maradt: a pulmonológiai osztályt vezette, majd a központi laboratóriumban és a gyógyszertárban dolgozott asszisztensként, illetve az urológiai osztály élén tevékenykedett. 2009 óta csoportvezető a VIP részlegen.

Fekete László József mentőtiszt 1945-ben született Hosszúperesztegen. Elvégezte a mentőstiszti főiskolát, nagy tudásra és gyakorlatra tett szert, kollégái tanár úrként emlegetik. Mindig higgadt és gyors volt, fiatal munkatársait segítette.

Havasi József népegészségügyi szakember 1942-ben született Szombathelyen. Középfokú közegészségügyi ellenőr, egészségügyi gázmester, felsőfokú munkavédelmi technikus végzettségeket szerzett, majd közegészségügyi járványügyi ellenőri diplomát is kapott. 1960-tól Szombathelyen közegészségügyi ellenőrként dolgozott, majd a sárvári tanács alkalmazásába került az ottani kórházban. Sokat tett a kórház-higiénia és a munkavédelem szabályainak betartásáért. Máig sportrendezvények szervezője.

Kovács Gáborné asszisztens 1944-ben született Nagysimonyiban. Mezőgazdasági végzettség és munka után módosított pályát: rendelőintézeti asszisztensi, majd általános ápolói és körzeti ápolói szakképesítést szerzett. 1968 óta a nagysimonyi háziorvosi körzetben dolgozik asszisztensként, illetve körzeti ápolóként. Szakmai alázata és tudása három községben szerzett neki megbecsülést.

Szabó Imréné műtősnő 1942-ben Kissitkén született, és 1962-ben kezdte egészségügyi pályafutását a marcali kórházban. A következő évtől már a Markusovszk Kórházban dolgozott, egészségügyi szakiskolai oklevelet szerzett, majd csecsemő- és gyermekkondozói, valamint műtős asszisztens szakképesítése is lett. A szemészeti műtő nélkülözhetetlen dolgozója, miközben a pályakezdők oktatásában is részt vesz.

MEGKÉRDEZTÜK: Ön mit tesz az egészségéért?

Váradicsné Szendi Anita takarítónő

Fotó: Elek Szilveszter

Nemcsak magam, hanem a három gyermekem miatt is fokozottan ügyelek az egészségem megőrzésére. Rendszeresen járok mellrák- és méhnyakrákszűrésekre. Mivel túl sok időm nincsen, ezért sportolni ritkán szoktam, de ha van rá mód, figyelek arra, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra.

Bokor László nyugdíjas

A koromhoz képest egészséges vagyok, de ehhez nem csak jó gének kellenek. Fontosnak tartom a mozgást, minden reggel sétával kezdem a napot. Ebben a korban ez különösen fontos, hiszen nem szabad ellustulni. Mondhatjuk úgy is, ez az én titkos receptem arra, hogy ne kelljen sokszor orvoshoz járni.

Porpáczy Anna tanuló

Számomra nagyon fontos a sport. Heti háromszor járok el mozogni, és a táplálkozásomra is figyelek. Napi ötször, kis adagokat szoktam enni. Sportorvoshoz félévente járok, de például méhnyakrákszűrésen még nem voltam. Nekem bőven elég, hogy az iskolában megkapjuk a HPV elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!