Hírek

2017.08.18. 18:25

Újra vár minket a Vadása!

Több tucat ember lubickolt pénteken a néhány napja még üres Vadása-tóban. Elszaporodott a kék alga, ezért tiltották meg a fürdőzést. Az értékek mostanra jóval a határ alá süllyedtek, így ismét birtokba vehették a strandolók a tavat.

Vadas Krisztina

Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere boldogan sétált végig pénteken a tóparton. Két hét csönd után ismét élettel telt meg a strand: több tucat ember lubickolt a vízben. Miközben a vidám arcokat fürkészte, beszélt az elmúlt két hét nehézségeiről is.

Kék alga

Minden egy bejelentéssel kezdődött. Valaki jelezte az ÁNTSZ-nél, hogy a Vadása-tó vize zöld színű, gusztustalan, fürdésre alkalmatlan. Azután vettek először vízmintát az ÁNTSZ munkatársai. A vizsgálatok során kiderült, hogy a kék alga, azaz a cianobaktérium szaporodott el a vízben. 100 ezer a határérték, afölött már az emberre veszélyes - a Vadásában csaknem hétszeres volt a mért mennyiség. Ezért zárták be a strandot.

- Havonta kell vízmintát küldenünk, ez törvényileg szabályozott, ám a rutinvizsgálat során nem nézik ezt a baktériumot, ezért csak most, a kifejezetten erre irányuló mérésnél derült ki, hogy magas az aránya a vízben - tudtuk meg Kránicz Ferenctől. Az első mintavétel után azonnal elkezdték kezelni a vizet, szivattyúkkal mozgatták, valamint bíztak abban, hogy jön egy nagyobb eső. A második mérés már majdnem jó értéket mutatott, akkor már csak 100 ezer 500 volt. Ám ez még mindig tilalmat vont maga után. Kedden voltak utoljára mintavételen az ÁNTSZ munkatársai: ennek az eredménye már jóval a határérték alatt volt, csaknem a fele. Így szerdán újra kinyithatott a strand.

- Néhányan még azt mondják, hogy túl zöld a víz, de a szakemberek szerint ez ártalmatlan az egészségre. Nem szép, de nem is káros - mondta a polgármester.

Okok

Hogy mi okozhatta a cianobaktérium elszaporodását, arra több magyarázat is van.

- Egyrészt azt mondják, hogy a tartós hőség miatt emelkedett meg a kék algák száma a vízben. Erre rátett még az is, hogy majdnem három hónapig nem volt eső a településen. Körmenden, Szombathelyen volt, de ide sosem értek el a felhők. Talán mi vagyunk az egyetlenek, akik örültek a múlt heti viharnak. A tó vizének nagyon jót tett, hogy a szél átmozgatta, az eső pedig felfrissítette, így újra oxigéndúsabb lett - részletezte a polgármester.

Emellett az is rásegített a baktérium elszaporodására, hogy a horgászok etetőanyagai bomlásnak indultak. Ugyanis egyre több pecás jár a Vadására, ami egyrészt örvendetes, másrészt viszont most kicsit rontott a helyzeten, ezért augusztus 13-ától szigorú etetési tilalmat rendeltek el. A horgászszövetség munkatársai ezt rendszeresen ellenőrzik is. Aki a tilalom ellenére etet, azt megbírságolják.

- Nagyon örültünk, hogy az idei szezonban sokkal több vendég volt a strandon, mint az előző években, szinte tömve volt a nagy melegekben a part. De ennek is meglett a böjtje, mert az emberek nagyon sok naptejet, napolajat hordtak be a tóba magukon. Be kell látnunk, hogy ezek együtt már megterhelték a tó ökológiáját - fejtette ki a polgármester.

Ambrus Zoltán, Vörös Zsófia, Udvardi Ákos (ugrik) és Nagy Attila Győrből jöttek nyaralni a Vadására Fotó: Szendi Péter

Károk, jövő

A két hét zárvatartás mind a strandnak, mind a vendéglátóknak nagy érvágás volt. Sokan visszamondták foglalásaikat, amikor kiderült, hogy nem lehet fürdeni a Vadásában. Inkább máshová mentek nyaralni. A vendéglátóhelyeken kevésbé érezték meg a bezárást, viszonylag jó fogalmat bonyolítottak annak ellenére is.

- Hogy jövőre ilyen ne fordulhasson elő, felkerestünk egy céget, amely kifejezetten a kisebb tavak kezelésével foglalkozik. Velük együtt kitalálunk egy olyan rendszert, amellyel fenntartható a normális állapot. Azt mondták, lehet, hogy biológiai kezeléssel meg lehet akadályozni a problémákat, de ez majd csak a helyszíni szemle után derül ki - részletezte a jövővel kapcsolatos terveket a település polgármestere.

A rémhírekkel ellentétben egyénként senki sem jelezte, hogy panaszokat okozott volna nála a víz - a kék alga legfeljebb kiütéseket produkálhat a bőrön. Néhányan a tilalom ellenére is bemerészkedtek a vízbe, nekik sem lett bajuk.

Újra nyitva

Pénteken már nagyon sokan csobbantak ismét a tóba: a 26 fokos vízhez verőfényes napsütés társult.

Egy baráti társaság, Ambrus Zoltán, Vörös Zsófia, Udvardi Ákos és Nagy Attila Győrből érkeztek. Zoltán már tavaly is járt itt, tetszett neki a környék, ezért hozta magával idén már a barátait is. A tilalomról ugyan nem hallottak, de örülnek, hogy amikor ideértek, már szabadon úszhattak a vízben.

Papp Zoltán rendszeres látogatója a strandnak. Azt mondta, a kulturált, erdő övezte környezet mindig visszacsalogatja. vdk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!