Hírek

2015.11.27. 06:02

Fekete péntek Vas megyében is: tényleg érdemes ilyenkor vásárolni?

Már nem csak online és nem csak műszaki, elektronikai cikkek leárazásának napja a Black Friday.

Bakos Ágnes

Az Amerikai Egyesült Államokban dívik óriási kedvezményekkel kezdeni a karácsonyi vásárlási szezont. Szombathely belvárosában bevásárlók éjszakáját tartanak, kevésbé jellemző a fekete péntek.

Hazánkból is egyre több, és egyre több profilú üzlet hirdet kedvezményeket a Black Friday-re, a fekete péntekre. Az Amerikai Egyesült Államokban már mintegy ötven éve az akciók, leárazások napja a fekete péntek – és ahogy sok minden, ez is hódít a világban, Európában is. Az USA-ban minden november negyedik péntekje a leárazások napja.

Az online áruházak, web-shopok bővítették ki térben az amerikai hagyományt. Aztán öt-hat éve magyarországi érdekeltségű és hazai központú üzletek, főleg online boltok is hirdetnek már kimondottan fekete péntek akciót.

Már nem csak az internetes felületeken adnak kedvezményt az üzletek a fekete pénteken, de látszik, hogy még mindig a világháló a fő terepe az akcióknak. Például saját, hazai gyűjtőportálja is van az idei Black Friday-nek. A legnagyobb forgalmat ilyenkor az elektronikai webáruházak bonyolítják - tavaly volt rá példa, hogy egész webshopokat bénított meg az óriási online érdeklődés.

Az árengedmény változatos. Alapvetően az árzuhanások napja a fekete péntek, a tengerentúlon hetven százalékos leárazásokat tartanak. A szombathelyiek lapunknak azt mondták, ismerik a fekete pénteket, de legalábbis hallottak már róla. A Millward Brown piackutató friss, reprezentatív felmérése szerint, a magyarok több mint fele hallott a fekete péntekről: a megkérdezettek 54 százaléka ismeri, és a 25 és 34 év közöttiek a legtájékozottabbak a kedvezményekkel kapcsolatban. A kérdezés eredménye azt mutatja, a ruházati termékeket részesítik előnybe ilyenkor a magyar vásárlók. Az online akciókat figyelik, akik a fekete péntek kedvezményeire vadásznak - a felmérés szerint. A szombathelyi Fő téri kereskedők inkább a személyes vásárlásban hisznek. Nagyidai Zoltán, az egyik optika ügyvezetője elmondta: - Az advent kezdetére időzített bevásárlók éjszakájának különleges hangulata van, az üzletek jelentős része kedvezményt ad, és tényleg varázslatos, amikor forralt borozgatás közben összejön egy-egy társaság és úgy járják az üzleteket. Kiemelte: a hagyományos vásárlásnál megvan a lehetőség arra, hogy a vásárló felpróbálja, kipróbálja a terméket. De persze megvan az online vásárlásnak is a közönsége - hangsúlyozta az üzletvezető. Nem mindent lehet és érdemes online beszerezni, például egy napszemüveget mindenképpen fel kell próbálni, hogy megfelel-e a vásárlónak – míg egy könyv nagy meglepetést nem okoz az átvételkor. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság óvatosságra int az online vásárlások alkalmával, a fekete péntek apropóján is. Sok kereskedő nem méri fel, hogy milyen óriási igényt generálhat a kedvezmény, aztán nem tudja teljesíteni a megrendeléseket és maradnak az elégedetlen, panaszos ügyfelek.

Megkérdeztük az utca emberét: Ön vásárol a fekete pénteken?

Dr. Verbovszki Enikő, ügyvéd

Egy vagy két nappal ezelőtt értesültem interneten, arról, hogy lesz Black Friday. Először nem is tudtam, hogy ez bevásárlásról szól. Én óvom magam ettől, nem kívánok költekezni, úgyhogy rám nincs hatással.

Kóczán Barbara (30), eladó

Először ismerősöktől hallottam, majd a TV-ben, reklámokban láttam a hirdetéseket. Egy jó dolognak tartom, így karácsony előtt. Pénteken biztos, hogy figyelemmel kísérem az egyes oldalakat az interneten.

Huszár Márton (26), elektromos karbantartó

Szerintem ez egy jó dolog. Figyelemmel szoktam kísérni a fekete péntekeket az interneten. Általában az elektronikus dolgok érdekelnek, de sajnos eddig még nem volt semmi olyan termék, ami kellett volna és le volt árazva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!