Hírek

2016.05.04. 11:47

Fél évig lehet ellenőrzés Ausztria felé a vasi határszakaszon is

Az Európai Bizottság szerdán tett javaslatot arra, meddig maradhat a belső ellenőrzés. A Vas megyei ingázók már mindennap érzik a rendőri jelenlétet: igazoltatnak a vasi átkelőknél is.

Bakos Ágnes

Tavaly ősszel határozott az osztrák Belügyminisztérium arról, hogy visszaállítja az ellenőrzést Ausztria határain. Az utóbbi hetekben fokozták az ellenőrzést, Vas megye határátkelőinél május 2-ától érezhető a fokozott figyelem: mindenkit igazoltatnak, ellenőriznek. Erről részletesen beszámoltunk.

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben elfogadott javaslata szerint további legfeljebb hat hónapig tarthatják fenn a határellenőrzést az osztrák hatóságok az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon. A tényleges döntést a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia.

A schengeni övezet határain a belső ellenőrzés ideiglenes fenntartásának oka, hogy Görögország továbbra sem orvosolt maradéktalanul minden hiányosságot az övezet külső határainak védelmében - ez a szerdai javaslat indoklása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!