Felelősek vagyunk egymásért - Vas megyében is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

2017. június 05., 20:00 szerző: Vas Népe fotós: Cseszkó Tamás, Unger Tamás
komment
Június 4-e nem gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja. Megyeszerte ünnepeltek.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A magyar Országgyűlés 2010-ben fogadta el a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, és nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Vas megyében több helyen is megemlékeztek a tragikus békeszerződésről, és egyben megünnepelték a nemzeti összetartozás napját is. – Súlyos, nagyon súlyos ítélet volt a trianoni békeszerződés, amelyet nem lehetett megérteni, és nem lehetett feldolgozni sem. Évtizedekre meghatározta országunk sorsát – mondta Illés Károly alpolgármester vasárnap Szombathelyen a Szent István parkban, az I. világháborús hősi emlékműnél tartott ünnepi beszédében.


Koczka Tibor, Illés Károly és dr. Takátsné dr. Tenki Mária koszorúz a szombathelyi emlékműnél 	Fotó: Unger Tamás

 

Illés Károly emlékeztetett: az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,2 millió honfitársunk került a határon kívülre. Az elszenvedett veszteségekhez hasonló megrázkódtatás Mohács óta nem érte Magyarországot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy június 4. mégsem gyásznap, hanem a nemzeti összetartozás napja: azé a felemelő érzésé, hogy mi, magyarok összetartozunk, és értelmetlenek a "határon túli" és a 'határon inneni' kifejezések, hiszen csak egy magyar nemzet van, és minden magyar felelős minden magyarért.

Koszorúzással folytatódott a műsor, majd az emlékezés virágait és a kegyelet mécseseit helyezték el az egybegyűltek a parkban Merkly Ferenc szobrászművész alkotásánál, a 83-as gyalogezred emlékművénél. A Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca Táncegyüttes és Balogh János, a Weöres Sándor Színház művésze voltak az ünnepi műsor közreműködői.

Csütörtökön este ünnepi emlékezést tartott a Herényi Kulturális és Sportegyesület is. - Méltósággal emlékezünk történelmünk e tragikus pillanatára - ezt Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere mondta beszédében,

CELLDÖMÖLK - Büszke dolog magyarnak lenni - Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke zárta e mondattal beszédét a Nemzeti összetartozás napján tartott megemlékezésen.

Majthényi László kitért arra, hogy a mostani évfordulón egy napra esik pünkösd, az összetartozás napja és a csíksomlyói zarándoklat 450 éves hagyománya. Ez a nap így okot ad a bizakodásra, különösen egy olyan kultikus helyen, mint Celldömölk, a maga messzire tekintő Ság hegyi emlékkeresztjével; a Turul-szobornál, az országzászló alatt állva hihetünk igazán az összetartozásban. Fiataljaink százai, ezrei ismerkedhetnek a Bethlen-program által nyújtott lehetőséggel, és ismerhetik meg hazánk élő múltját, barátságok köttetnek ezerszám, kapcsolatok szövődnek, és testvértelepülési megállapodások hosszú sora bizonyítja - összetartozunk.

KERKÁSKÁPOLNA A hetvenfős Kerkáskápolnán több százan jelentek meg az emléknap alkalmából, ahol a különféle kulturális programokkal, könnyűzenei koncertekkel, szlovén és magyar tűzoltók bemutatóival igyekeztek ápolni a kapcsolatokat, ezzel járulva hozzá az emléknap céljainak megvalósulásához. A település polgármestere, Keserű József köszöntőjében emlékeztetett: - Tudjuk, hogy jó néhányan ellenálltak a trianoni döntésnek vagy az önkéntes területfoglalásnak. Hősies ellenállása nyomán így lett Kercaszomor is a legbátrabb falu.

KŐSZEGFALVA A helyi templomban ünnepi szentmisével vette kezdetét a prog-ram, majd a Hősi emlékműnél gyűltek össze a résztvevők. A koszorúzáson részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Huber László, Kőszeg polgármestere is. Emlékező beszédet mondott dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője. - A mostani ünnep egyszerre emlékezik a múltra és tekint a jövőbe. Összetartja a közösséget - fogalmazott beszédében a hivatalvezető. Mint mondta, itt az ideje annak, hogy újra hősként viselkedünk, többek között azzal, hogy őseink hősiességével is számot vetünk.


Huber László, dr. Kapiller Sarolta és Ágh Péter	Fotó: Cseszkó Tamás

 

Kapiller Sarolta emlékeztetett, szinte nem volt olyan család, ahonnan ne ment volna valaki a háborúba azért, hogy a hazáért harcoljon. A névtelen és ismert magyarok névsorát az egész országban, így Vas megyében is rengeteg emlékmű őrzi, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy mi magunk is ápoljuk örökségüket.

A beszédet követően az emlékezők koszorúkat helyeztek el.

SÁRVÁR - Tudjuk, hogy a Szent Korona jelképezte ezeréves Magyarország ma is egy nemzet - fogalmazott beszédében dr. Kereszty Gábor, a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület elnöke a város főterén tartott ünnepségen. Sárváron e napon emlékeznek meg a Szent Korona másolata látogatásának az évfordulójáról is. A világháborús emlékműnél külön tábla idézi fel koronalátogatást. A Szent Korona oltalma napjainkban is működik, csupán hitünkkel kellene megsokszorozni annak az erejét - zárta gondolatait dr. Kereszty Gábor. A lovasszobor talapzatánál a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület, valamint Sárvár Város Önkormányzata helyezett el koszorút.

Vas Népe

2017. június 05., 20:00 szerző: Vas Népe fotós: Cseszkó Tamás, Unger Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...