Hírek

2014.08.12. 10:05

Felemás felújítás Kercaszomoron - Az új úton nehezen férnek el az autók

Kercaszomor - Uniós forrásból teljesen megújul a település úthálózata. A fejlesztésnek örülnek a település lakói, azonban van, aki szerint a mostani út szűkebb a réginél, az aszfaltrétegen két személyautó is nehezen fér el egymás mellett. A közút azt mondja, az előírások szerint építették az utat.

Bajdó Bettina

Uniós forrásból újul meg a település fő utcája. A felújítás még javában zajlik, ez megnehezíti a közlekedést a faluban.

Pongrácz Sándor helyi lakos szerint hagy némi kívánnivalót maga után az új út. Főként a szélességével akadnak problémái, a régi út helyett kaptak egy 3,5 fél méter szélesen leaszfaltozott utat, melynek mindkét szélén fehér murva található. A szűk aszfaltrétegen két személyautó sem fér el egymás mellett, nemhogy két mezőgazdasági jármű. Le kell húzódni a murvás részre, melyet hamar kijárnak a járművek, ráadásul csúszik is. Épp a minap csúszott le egy teherautó a kerítése mellé az árokba, szerencsére segítség nélkül ki tudott jönni. A kapubejárót is úgy csinálták meg a házuk előtt, hogy nekik kellett feltölteni földdel, hogy egyáltalán ki tudjanak jönni a járművekkel.

Ifjabb Pongrácz Sándor a házuk előtt mérte le az út szélességét, 3,50 métert mutatott a mérőszalag. Fotó: Bajdó Bettina

Pongrácz Sándor hozzáfűzte, nagyon örülnek annak, hogy új út lesz a településen, hiszen ezzel is gazdagodik a falu. A régi út rossz állapotban volt, így mindenképpen előrelépés, hogy aszfaltréteg is kerül a felületre. Annyit azonban megjegyezett még, az uniós forrást elosztották a felújítandó kilométerrel, így egy kilométer út 89 millió forintba került. Ennyi pénzből már jobban is megcsinálhatták volna.

A felújítás ügyében megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető elmondta, hogy a szlovén határig vezető kercaszomori bekötőút az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programokban rendelkezésre álló támogatásból valósul meg, összesen 448 millió forint értékben. A település átkelési szakaszán 4,1, majd a Kercaszomor végétől a határig 0,9 kilométer hosszan történt felújítás, illetve átépítés, így összesen mintegy öt kilométernyi szakaszt sikerült korszerűsíteni. A kivitelezés 2014. május közepén kezdődött.

Az átkelési szakaszon az elmúlt években megsüllyedt hibákat kijavították, majd a kivitelező a teljes burkolatfelületre 4–5,5 centiméter vastagságú új aszfaltburkolatot épített. A határ előtti szakaszon eddig nem volt aszfalt, ezen a részen a pályaszerkezetet felmarták, átkeverték és erre az egységes alapra nyolc centiméter aszfaltréteg került. Két hidat is átépítettek, a teherbírását megnövelték, új szigetelés, szegélyek és korlátok készültek. A vízelvezetés javítása érdekében árokrendezés és szakaszosan árokburkolás történt. A burkolatépítési munkák júliusban elkészültek, most a szükséges helyreállítási munkákat végzi a kivitelező, vagyis árok- és padkarendezést, a közműaknák és szerelvények szintbe emelését látja el.

Azt is hozzátette, hogy a felújítás során a meglévő burkolatszélességet vették figyelembe, ami 3,3–4 méter között változott, a határ előtti szakaszon négy méter széles burkolat épült. A beavatkozás során a meglévő utak felújítására vonatkozó irányelveket és előírásokat alkalmazták, figyelembe véve a helyi sajátosságokat, kötöttségeket. Hangsúlyozta még, nem lett keskenyebb az út, hanem a már eddig megszokott paramétereknek megfelelő, az útügyi műszaki előírásokat tartalmazó szakaszt újították fel.

A kilométerenkénti összeg pedig országos összehasonlításban még alacsonynak is mondható, egy ilyen teljes körű rekonstrukció ilyen vagy ennél magasabb költségekkel jár. A burkolaton kívüli területek (útpadkák) az előírások szerint nem szilárd burkolatúak, hanem kötőanyag nélküli keverékből készülnek, hiszen a közlekedőknek az út burkolatát kell használniuk vezetés közben. Amennyiben a járművek kijárják vagy az eső kimossa a padkát, a garanciális időszak alatt a kivitelező, azt követően pedig a társaság gondoskodik a helyreállításról.

Címkék#Kercaszomor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!