Hírek

2015.02.23. 18:14

Felújításra vár a Vas megyei utak fele - kátyútérképet készítünk: ha lát, fotózzon!

2014 decemberétől eddig 517 tonna kátyúzó anyagot használtak fel a Vas megyei utak javításához. A megye útjainak fele elöregedett, felújításra szorul.

Unger Tamás

Egy példa durva kátyúra Egyházasrádócon, a 8-as főúton Fotók: Unger Tamás

Lapunk megkérdezte Pécsi Norbert Sándort, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjét, hogy felmérték-e már a vasi utakon keletkezett kátyúkat.

- Társaságunk Vas megyében majdnem 1500 kilométernyi országos közút üzemeltetését és fenntartását látja el. Átlagosan elmondható, hogy az országos közúthálózat és így a Vas megyei utak csaknem fele teljes körű felújításra szorul, a burkolatok átlagéletkora sok helyen magas, a rosszabb állapotú, öreg burkolaton sokkal hamarabb és könnyebben alakulnak ki burkolathibák, a nem homogén felületeken pedig újabb és újabb hibák jelennek meg, főleg az elmúlt napok időjárása során, amikor az esti-hajnali órákban 0 fok alatti a hőmérséklet, és nem ritka, hogy egy napon belül 10-20 fokos volt a hőmérséklet-ingadozás. Vagyis a fagyási-olvadási ciklus okozza a legtöbb burkolathibát, melyek többsége a régi építésű utakon alakul ki, ezért a legtöbb útfelújítási forrást a 4 és 5 számjegyű mellékutakra fordíthatta társaságunk – írta válaszában Pécsi Norbert Sándor. Továbbá megtudtuk, hogy a kátyúzási munkák tartósságát két tényező befolyásolja leginkább: az időjárás és az út állapota, pontosabban a pályaszerkezet épsége. Egy jobb útalappal rendelkező szakasz esetén a megfelelő technológiával és időben készült kátyúzási munkák hosszú távon is megoldást jelenthetnek. Vannak azonban olyan mellékutak, ahol hiába végeznek kátyúzást, a fogadó útfelület olyan állapotban van, hogy ott nem tud tartós maradni, és ismét úthibák, kátyúk keletkeznek. A legnagyobb probléma télen van, mivel mindezen munkálatokat akadályozza az is, hogy ekkor zárva vannak a melegaszfalt-keverő telepek, így csak ideiglenes javítási munkálatokat tudnak végezni, hideg aszfalt felhasználásával. Ilyenkor az egyetlen cél a balesetveszélyes hibák mihamarabbi megszüntetése. Viszont télen is száraz, 0 fok feletti hőmérséklet szükséges ezen munkák elvégzéséhez.

Bögötön fotóztuk ezt a komoly úthibát

A kátyúkról a közútkezelő társaság saját utazásain (útellenőrzésein), valamint bejelentések során értesül. A lakossági bejelentéseket - elmondásuk szerint - köszönettel veszik, a visszajelzéseket igyekeznek mihamarabb beépíteni az ütemtervbe, de első körben minden esetben a gyorsforgalmi és főutakon, majd a kevésbé forgalmas mellékutakon, végül a bekötőutakon tudják ezen munkákat elvégezni.

Útfolytonossági hibára leltünk Szombathelyen a KISZ-lakótelepi szolgáltatóháznál

Megkérdeztük továbbá, hogy Vas megyében mikor, hol, mennyi pénzből és milyen technológiával szüntetik meg a kátyúkat. Pécsi Norbert Sándor szerint a válaszhoz fontos különbséget tenni a beavatkozások közt. Hozzátette: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. minden évben előre meghatározott állami költségvetési keretből látja el feladatait, ami a lokális javítási munkára, vagyis a kátyúzásra terjed ki. Ez a legkisebb szintű beavatkozás, az apróbb burkolati hibák javítására terjed ki. Ezt követi a nagyfelületű burkolatjavítás, ami nagyságrendben több tíz négyzetméternyi felülettől kiindulva, de nem feltétlenül teljes pályaszélességben történő újraaszfaltozás. A legmagasabb szintű munka a felújítás, ami a teljes útpályát érinti és a pályaszerkezetben történő munkákra is kiterjedhet. Utóbbi két munkát külső, hazai vagy európai uniós forrásból láthatják el. Az országos közúthálózaton idén nettó 8,75 milliárd forintot terveznek kátyúzásra fordítani. Hogy ebből mennyi jut Vas megyébe és pontosan hova, azt nem sikerült megtudnunk.

Kátyú a Szigligeti utcában, a megyeszékhelyen

Így jelezhet nekünk, ha kátyúra lel!

Önt is dühítik a kátyúk? Tegyünk ellene együtt! Hogy megkönnyítsük az autósok dolgát, elkészítjük Vas megye kátyútérképét. A térképre kerüléshez nem kell mást tenni, mint regisztrálni, elküldeni az úthiba pontos helyét, de egyéb paraméterekkel (körülbelüli szélesség, mélység vagy fotó) is bővítheti adatbázisunkat. A fotókat, amelyen kivehető a kátyú mérete, környezete, esetleg az autós is látszik rajta, külön megköszönjük. A jelzéseket ide kattintva várjuk olvasóinktól!

Előbb-utóbb kárt okoz majd ez az úthiba Szombathelyi óperinti városrészén

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!