Hírek

2014.12.22. 13:14

Felújítják a gólyák otthonait az Őrségi Nemzeti Parkban

Amikor gólyáink távol vannak, akkor nyílik lehetőség otthonaik felújítására. Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei ezt végzik.

Némethy Mária

Máté Mihály természetvédelmi őr gólyafészket tesz a helyére (Fotó: Őrségi Nemzeti Park)

A magyarországi fehérgólya-fészkek többsége a települések kisfeszültségű elektromos hálózatának oszlopaira épültek. Ezek különösen esős időben válnak veszélyessé, mert ilyenkor még nagyobb a rövidzárlat kockázata, ami nemcsak a madarak életét fenyegeti, de a fészek áramfogyasztóként is viselkedik, ezért egész településrészeken okozhat többórás áramszüneteket. Az áramütés borzasztó a madarakra nézve is. Sok állat már a szárnypróbálgatáskor szerencsétlenül jár, mert az oszlopfejeken közvetlenül a feszültség alatt álló vezetékekre épült fészkekből a kirepülés-közeli korú fiókák szárnya könnyen a "drótokhoz" érhet így zárva az áramkört, ami a madár testén keresztülfolyva azonnali elhullást, de minimum égési sérüléseket - túlélés esetén is gyakori lábelhalást és lábamputálódást - okoz. Ezt megelőzendő a természetvédelmi és az áramszolgáltató szakemberei ősszel és télen járják végig a gólyák fészkeit, és daruval a magasba jutva alakítanak rajtuk, ha kell. Áramtalanítás után a fészektartó szerkezetet átvizsgálják, eltávolítják a régi fészekanyagot és fészektartót, helyette újat szerelnek fel, végül megrakják az új fészket. Ezt megyénkben több helyen is megcsinálták az elmúlt hónapokban. Januárban Bajánsenyén több gólyafészket is átvizsgálnak, átraknak az Őrségi Nemzeti Park szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!