Hírek

2016.10.16. 15:45

Felvonultak a szüret előtt - Rendhagyó módon Szlovéniából indult a menet

Őrség - Szlovéniából, Kapornakról indult a szüreti menet, majd Kerkáskápolna volt az úticél, báloztak is a szüretre készülő bajánsenyeiek.

Kálmán György

A Bor sem utolsó termés Eőrséghben minden Helységnek vannak különös Szöllő ültetései közel a Helységekhez a magosabb Helyeken, és ha idejébe szüretőlne a nyalánk Ember, még lehetős Borokat sajtolhatna.

Ezt írta Nemesnépi Zakál György az Eőrséghnek Le-írása című könyvében - nem mostanában. Az első magyar nyelvű tájmonográfia szerzője 1818-ban jegyezte le ezeket a sorokat az őrségi szőlőtermesztésről.

Kegyes volt az időjárás a vidám népviseletbe és maskarába öltözött szüreti menet tagjaihoz: kényelmes volt a kocsikon és szekéren is Fotó: Kemencei Ilona

A történelmi Őrség területén, elsősorban a Kerka-völgyi településekre volt jellemző régen és ma is a szőlőtermesztés, de nem kereskedelmi mennyiségben. Az itt élő emberek bort saját szükségletre állítottak elő. Így volt, és így van ez most is Bajánsenyén, ahol a közeledő szőlőszüret csalhatatlan jele volt a nemrégiben megtartott szüreti felvonulás.

A település gazdag hagyományőrző tevékenységének egyik legrégebbi eleme a szüreti felvonulás, több évtizedes múltra tekint vissza. A Bajánsenyét körülölelő dombvonulatokon három szőlőhegy is található. A Berki- és a Kotormányi-hegyen már nem sokan termesztenek szőlőt, a Kis-hegyen viszont annál nagyobb divatja van, s nem csak gazdasági, nem csak kulináris megfontolásból. A Kis-hegy a közösségi élet színterévé vált az utóbbi években, számos közösségi és társasági rendezvénynek ad helyet. Az idei szüreti felvonulás abból a szempontból rendhagyó volt, hogy Szlovéniából, Kapornakról indult a menet, majd Hodost és Bajánsenyét érintve Kerkáskápolna volt az úticél. A felvonulást követő bált is itt rendezték meg.

A legkisebbek is ünnepeltek: műsort adtak a felvonulás állomásain

Lovasok, lovaskocsik, hintók, feldíszített traktorok alkották a menetet, rajtuk a népviseletbe és maskarába öltözött résztvevőkkel. A majdnem tíz kilométeres utat vidáman énekelve, zenélve tették meg az ünneplők - ahogy egy ünneplő szüreti menethez illik.

A szokáshoz híven több helyen is megálltak és vidám műsorral szórakoztatták a kíváncsiskodókat - voltak bőven, akik rácsodálkoztak a menetre.

Az időjárás is kitartott, szinte visszakacsintott a nyár az ünneplőkre a szőlőszüret előtt - és ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó hangulatú hagyományőrző rendezvényt tudhatnak maguk mögött a bajánsenyeiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!