Hírek

2013.02.01. 13:03

Festetics György, a vasútépítő

Püspökmolnári - E hónapban lesz 130 éve, hogy meghalt gróf Festetics György, a nagy vasútépítő, aki a település régi temetőjében nyugszik.

Kozma Gábor/Vas Népe

Festetics György nem igazán ismert a megye nagyközönsége előtt, pedig talán a legaktívabb  vasi közéleti személyiség volt. Amint azt helytörténeti kutatója, emléknek ápolója,  Kuglics Gábor elmondta, a gróf egyik kezdeményezője volt a Sopron-Nagykanizsa közti vasútvonalnak.

A gróf 1867 februárjában lett az Andrássy-kormány tagja, korábban pedig Vas vármegye főispáni helytartója. Egy időben a megye legnagyobb virilistája, adófizetője.  Festetics (II.) György nagyapja a keszthelyi Georgikont alapító híres Festetics György volt, apai nagyanyja pedig a Molnáriban, a mai  Püspökmolnáriban   élő gazdag köznemesi család, a Sallérok utolsó tagja.  Fiuk, Festetics László egy német hercegnőt vett feleségül, Hohenzollern-Hechingeni Josephine-t.   E házasságból született Bécsben 1815. április 23-án Festetics (II.) György, aki fényes  katonai-közéleti pályát futott be.  Közreműködött a Déli Vasút sopron-kanizsai vonalának létesítésében. Miután megindult a vonalon a közlekedés, a vasút a  megye észak-déli irányú közlekedési folyosója lett. Érinti saját birtokát, Molnárit, ahol állomás is  létesült - halljuk.

Festetics György a falu régi temetőjében, díszsírhelyen nyugszik. Fotó: Kiss Teodóra

A grófot 1870-ben valóságos belső titkos tanácsossá nevezik ki, 1870-76 között Erzsébet királyné magánvagyonának kezelője. 1883. február 12-én hunyt el bécsi palotájában, holttestét itt ravatalozták fel. A  koporsót Molnáriba vitték, azon a vasútvonalon és arra az állomásra, amelyeknek az építését a megboldogult szorgalmazta. A koporsót ideiglenesen a szenttamási templom kriptájában helyezték el Festetics György anyja és nagyanyja mellé, míg elkészül a díszes sírhely a molnári temetőben.  A második, immáron végleges temetésre május 28-án került sor, szűkebb körben, kisebb ünnepélyességgel. A hatóságokat most már csak a vasvári járásbíró, szolgabíró és a városi jegyző képviselte.  A szentmise után a holttestet a molnári temetőben lévő díszsírhelyre vitték át. Az uradalom erdészei,  a főerdész vezetésével, sorfalat álltak, értesülhetünk  a korabeli, szemtanúk által hitelesített leírásokból.

A gróf sikereihez nagyban hozzájárult házassága, melyet 1849-ben kötött monyorókeréki gróf Erdődy Eugéniával. E házasságból 4 gyerek született: Tasziló, a későbbi herceg, Jenő, Georgina és Pál. 1894-ben elhunyt feleségét a molnári temetőben  mellé temették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!