Hírek

2016.06.10. 19:00

Figyelik a pályázatokat - Iskolaigazgatói kinevezés, költségvetés módosítása és rendezvények

Vép, Bozzai - Véleményt alakított ki a vépi képviselő-testület a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetői beosztására érkezett pályázatról.

Tóth Kata

Rendeletet alkottak a 2015. évi költségvetés módosításáról; megtárgyalták és elfogadták a tavalyi évi zárszámadást. Döntöttek még egyebek mellett a helyi civil szervezetek ez évi pénzügyi támogatásáról, egy Vép tulajdonában lévő ingatlan értékesítéséről, és szó esett a pályázatról, ami az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztéseket támogatná, és aminek benyújtásáról korábban már határoztak. Május 31-én együttes ülést tartottak Vép és Bozzai önkormányzatainak képviselő-testületei: a közös napirendek tárgyalása után rendkívüli ülésen egyeztetett a fentiekről a vépi képviselő-testület.

Egyedüliként Molnár Krisztina nyújtott be pályázatot a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetői állására. A jelenleg az iskolában tanítóként, igazgatóhelyettesként és a művészeti iskola vezetőjeként tevékenykedő pályázó bemutatkozó beszédében kiemelte, hogy célja az iskola sikereinek gyarapítása, hírnevének továbbvitele. Demokratikus vezetői stílust képviselne, a problémák megoldásában az emberi hozzáállást hangsúlyozza - a fenntartóval, a működtetővel és a várossal is együttműködésre, jó kapcsolatra törekedve. Kovács Péter polgármester és a képviselő-testület tagjai külön-külön is támogatásukról biztosították a 25 éve Vépen dolgozó pedagógust, javasolják kinevezését. A döntést az intézményvezető személyéről és kinevezéséről a Klik hozza majd meg.

Fotó: Szendi Péter

Ahogy a polgármester korábban többször hangsúlyozta: 2016 Vépen a pályázatok éve, ezek felhasználásával nagyobb összeget akarnak a város számára lehívni, ezért jó, ha van a városnak megtakarítása. Márpedig a tavalyi költségvetést a feltétlen kiadásokra szorítkozó, takarékos gazdálkodás jellemezte. Tavaly megkapták a hitel nélkül gazdálkodó városoknak járó 112 millió forintot, ezt, valamint a Tancsics Sándor, egykori vépi lakos által felajánlott 20 millió forintot a Táncsics és Deák utcák felújítására fordították. A munkálatok jelenleg is tartanak. Valószínűleg idén is megkapják ezt az összeget, de ebben az évben elkölteni már nem tudják, ezért folyamatosan figyelik a pályázatokat, amelyek segítségével a település fejlesztésére fordíthatják majd a pénzt. Intézmények és utak felújítására kiírt belügyminisztériumi pályázatot adtak be az önkormányzati hivatal belső felújítására, illetve két utcának (Berzsenyi utca és a temető utcája) és az Arany és Toldi utcák kereszteződésében lévő csomópontnak a felújítására. Az előbbire legfeljebb 30 millió forint összegig lehetett pályázni. 25 millió forint körül alakult a költségvetés, amire az igényüket benyújtották.

Pozitív elbírálás esetén 75 százalék az elnyerhető támogatás, 25 százalék az önrész. Az utóbbira 65 százalék a támogatás, itt 35 százalékot kell a városnak vállalnia. Itt a költségvetés hozzávetőlegesen 22 millió forint, és legfeljebb 15 milliót lehet nyerni. És ha már pályázatok: a települések általános környezeti állapotát javító infrastruktúra-fejlesztéseket támogató Zöld Város kialakítása - TOP pályázaton nyerhető forrásból finanszíroznák a bölcsőde építését, erre már korábban beadták a támogatási kérelmet. Július 22-ei határ-idővel a főtér zöld felületeinek felújítását célzó pályázatot is benyújtja a város, 150 millió forintos ráfordítást igényel majd a rekonstrukció. Szó esett arról is, hogy a július 8-9-ei Világ Közepe Fesztivált gasztronómiai témában rendezik, a másik témáját körbejárva, és arról is, hogy Bozzaiban július 2-án tartják a falunapot, Csizmadia Fanni polgármester erre invitált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!