Hírek

2015.08.13. 14:24

Figyelmeztetés a parlagfű veszélye miatt – Szombathelyen magas a pollenszórás

Szombathely – Elérte Szombathelyen is a figyelmeztetési szintet a parlagfű pollenszórása – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Bakos Ágnes

Az ÁNTSZ felhívja a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy, ha még nem tették meg, akkor kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott "figyelmeztetési" fokozatnál eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél a tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek.

Jellemző tünet a tüsszögés, náthajellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

Az Országos Környezet-egészségügyi Központ térképe szerint Szombathelyen már közepes magas számban mutatkozik a parlagfű. Ez azt jelenti, hogy 10-29 darab pollenszemet számoltak légköbméterenként.

A Dunántúlon csak a tatabányai mérőállomás környékén nem éri el a parlagfű pollenkoncentrációja a "figyelmeztetés" szintet. A héten az ország egyes részein már elérheti a magas koncentrációt az átlagos pollenterhelés, számítani lehet az elsőfokú riasztásra.

A parlagfűszezon csúcsa, az időjárástól függően az idén várhatóan augusztus utolsó két hetének valamelyikére esik majd.

A hét utolsó napjára várható csapadék, ha nem is hűti jelentősen a levegőt, de kitisztítja a pollenektől és a szmogtól, hiszen a kánikula mellé egész Vas megyében magas ózonterhelés társul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!