Hírek

2017.04.06. 18:50

Finomságok, amelyektől fogyunk

Szombathely - Új színnel gazdagodott a Pannon Lapok Társasága szakácskönyveinek palettája. Megjelent és már kapható a legújabb kötet, a Fogyókúrás ételek könyve.

Tersztyánszky Krisztina

Csütörtök délután a Vas Népe szerkesztőségében vehették át tiszteletpéldányaikat azok a szerzők, akik beküldött receptjeikkel hozzájárultak az új kötet megjelenéséhez. A szerkesztők ezúttal nem kevesebb mint 1300 ételleírás közül válogathattak. A könyv 168 oldalon, ínycsiklandozó fotókkal illusztrálva, hat fejezetben ismerteti olvasóink legjobb specialitásait.

Az előételek után a színpompás fogyókúrás levesek és a zöldséges, halas főételek sorakoznak, majd a legveszélyesebb kategóriák: a rágcsálnivalók, a desszertek és az egyéb finomságok következnek. Ebben a józan és laza fogyókúrás gyűjteményben elfér a csirkés cukkinispagetti, a salátaleves, az illatos hal, a levendulás kókuszkocka... Vas megyéből 27 olvasó receptje került be a gyűjteménybe, sokan közülük csütörtökön személyesen is elmondták nekünk fogyókúrás tippjeiket.

Tizenhárom olvasónk tudta elfogadni meghívásunkat a szerkesztőségi kötetlen beszélgetésre
Fotó: Szendi Péter

Örökzöld témára tapintottak ezúttal a receptkönyv sorozat szerkesztői - hangsúlyozta köszöntőjében Mehlhoffer Tamás, a Vas Népe főszerkesztője -, hiszen a fogyókúra örökös beszédtéma az emberek körében. Ha viszont belelapozunk a legújabb receptgyűjteménybe, azonnal kezünkbe is kapjuk a helyzet kulcsát. Az előszó szerint ugyanis a legtöbb fogyókúra kudarcának oka a szenvedés, a görcsös erőlködés. Márpedig fogyni csak könnyedén, lazán lehet, úgy, hogy közben azért finomakat eszünk. Ebben segít a könyv azzal, hogy ízletes és érdekes ételek receptjeit ajánlja a karcsúsodni vágyóknak.

A csütörtökön hozzánk látogató konyhaművészeknek is azonnal nekiszegeztük a kérdést: szerintük melyek a legfontosabb alapelvek, ha testsúlykímélő módon szeretnénk étkezni? Bősz Miklós, a társaság egyetlen férfi tagja szerint a felhasznált alapanyagokat és az alkalmazott eljárásokat egyaránt nagy gonddal kell megválasztani.

- A fő szempont: minél kevesebb liszt! Az ételek sűrítéséhez legalább olyan jól használható a zabpehelyliszt vagy a rizsliszt. A húsféleségek közül pedig válasszuk a szárnyasokat, a halat vagy akár az egyre kedveltebb nyulat. Ezek sok fehérjét, ellenben kevés zsírt tartalmaznak.

A sűrítés témájához az asszonyok is hozzászóltak. A kőszegi Hodoniczkiné Manhalter Ildikó például a borsót nagyon kevés vízben főzi meg, majd kivesz belőle egy csészével, összeturmixolja és ezzel sűríti be a főzeléket. Így nincs szükség rántásra, habarásra. Ez a módszer szinte valamennyi zöldségfélénél beválik. A vasvári Laki Károlyné a növényi tejszínre, rizstejszínre esküszik a hagyományos tejföl vagy tejszín helyett, sűrítéshez pedig módjával a pépesített burgonyát is elfogadhatónak tartja. A zsiradékok közül szinte minden háziasszony az olívaolajat, a kókuszzsírt vagy a mogyoróolajat részesíti előnyben a fogyókúrás étrendben. Köretként elhangzott a bulgur és a kuszkusz neve a hagyományos krumpli, rizs vagy a nokedli helyett.

A gyűjtemény nem száműzte a desszerteket sem az étrendből. Beszélgetőtársaink elmondták: remek, emésztést segítő alapanyag például a zabpehely, amelynek számos felhasználási módját találhatjuk meg a kötetben. Ha nem találjuk eléggé zamatosnak, ízesítsük citromhéjjal, narancshéjjal, kevés kakaóporral!

Penczné Sali Krisztina kóstolót is hozott abból az általa kikísérletezett édességből, amely mellett könnyen lefogyott szülés után. A fügekrémes finomságban a lisztet darált mandulával, kókusszal, a cukrot pedig nyírfacukorral helyettesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!