Hírek

2017.04.05. 18:55

Focipálya az ovisoknak - 12 ilyen létesítmény nyitására van lehetőség Szombathelyen

Szombathely - Nem élsportolók nevelése a cél, hanem a mozgás megszerettetése már kicsi korban. Ezért kapott ovi-focipályát a Hétszínvirág óvoda is. Birtokba vették.

Bakos Ágnes

Focimeccs lett a jelképes kezdőrúgásból a Hétszínvirág óvoda új pályáján.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester, Horváth Soma képviselő, valamint az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány képviseletében Pál Dávid lépett pályára - meg persze az ovisok. A pár perces pálya-avató "összecsapáson" az apróságok bizonyultak ügyesebbnek, akiknek lesz még bőven alkalmuk gyakorolni az új műfüves pályán.

Az avatón főszereplők voltak a lányok is: ők nem futballoztak, hanem pomponokat ragadtak és az óvó nénik vezetésével tánccal buzdították a fiúkat, hatalmas tapsot érdemeltek az ünneplőktől.

Nézősereg is volt szép számmal: több szülő is eljött a pályaavatóra, fotókkal dokumentálták a kicsik produkcióit és persze együtt örültek az ovisokkal és óvónőkkel az új létesítménynek.

Horváth Soma önkormányzati képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester is beállt focizni a pályán
Fotó: Szombathelyi önkormányzat

- Tudjátok, hogy hívják a város NBI-es focicsapatát?

- Haladás!

- És a válogatott kapust?

- Király Gábor!

Hibátlanul válaszoltak a polgármester sportos kérdéseire az óvodások. Persze a pálya nemcsak a kis focistáknak készült: kosárlabdázhatnak, kipróbálhatják a tollaslabdát is a gyerekek, sorolta Kökösy Sándorné, a Hétszínvirág óvoda vezetője.

- Fontos, hogy minden lehetőséget megkapjanak a gyerekek, a sport területén is. A mozgásfejlesztés fontos elv itt az oviban, ez pedig ennek egy újabb állomása - fogalmazott a pályaavatón. Hangsúlyozta, hogy a mozgás örömforrás kell, hogy legyen a gyerekeknek. Meg kell ismerniük a csapatjáték szépségét, a sport szeretetét akkor is, ha nem lesznek mindannyian versenysportolók.

Hat éve, 2011-ben alapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt Buzánszky Jenő, az egykori aranycsapat hátvédje - emlékeztetett dr. Puskás Tivadar. Azt hangsúlyozta, hogy az ovisok mindennapos sportja, mozgása fontos, mert az alapozza meg az egészségüket. A Hétszínvirág óvoda udvarára egy hat méter széles, 12 méter hosszú pálya került - ez a méret kifejezetten a legkisebbek igényeihez igazodik, nekik fejlesztették ki az egész építményt. Szombathelyen összesen kilenc ovifocipálya készült, és még három lesz. Az Aréna óvodában éppen ma avatják fel a létesítményt, ezen kívül a Hétszínvirág óvoda mellett a Maros, a Mocorgó, a Szűrcsapó, a Benczúr Gyula Utcai, a Barátság, a Gazdag Erzsi és a Weöres Sándor Óvodák is az Ovi-Foci Program helyszínei.

A következő három pedig a Mesevár, a Pipitér és a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda, azok udvarán június 30-áig elkészülnek a pályák.

Az önkormányzat, mint fenntartó, pályánként 3 millió forinttal járul hozzá a létesítmények kialakításához, a nagyobb részt az úgynevezett TAO felajánlásokból fedezi a program.

Az egész országot nézve körülbelül a kétszázadik ilyen pálya a Hétszínvirág ovié - mondta el Pál Dávid, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány képviselője. Hangsúlyozta, hogy a pályák kialakításán túl sporteszközök beszerzése is kapcsolódik a programhoz, és képzéseken is részt vehetnek az óvodapedagógusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!