Hírek

2015.01.21. 15:15

Fogy a magyar vagy nem?

Szombathely - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei szerint mérséklődött a magyar népesség fogyása, 2060-ra azonban az előszámítások szerint kevesebben leszünk nyolcmilliónál.

Lisztmayer Zsófia

A KSH adatai szerint a tavalyi év adatai szerint mérséklődött a népesség fogyása. Az előrejelzések alapján azonban néhány évtized múlva sokkal kevesebben leszünk majd.


Dr. Koppány Csaba, szülész-nőgyógyász főorvos elmondta, hogy Szombathelyen tavaly több gyermek született, mint a korábbi évben, de ez nem jelent sokat.

A KSH adatai szerint több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött 2014 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előzetes adatok szerint tavaly, az év első tíz hónapjában több mint 76 ezer gyermek született, ami csaknem három százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának adataihoz képest. A regisztrált, kicsivel több mint százezer halálozás pedig majdnem két százalékos csökkenést jelent a 2013-as év azonos időszakához képest. A természetes népességfogyás hozzávetőlegesen 27 ezer fő volt, ami csaknem négyezerrel kevesebb az egy évvel korábbi adatoknál.

Legutóbb 2011-ben végeztek népszámlálást Magyarországon. Az akkori népszámlálás eredménye szerint már kevesebben vagyunk tízmilliónál, a csökkenés pedig tovább folytatódik. Vas megye, a területi adottságait tekintve a harmadik legkisebb kiterjedésű megye az országban, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint 250 ezernél is többen laknak itt. 2011-ben azonban 11 ezerrel kevesebb szombathelyit számoltak össze a korábbi népszámlálásokhoz képest. A négy évvel ezelőtti adatok szerint csaknem 10 ezerrel több nő él a megyében, mint férfi. A megye települései között Szombathely vezet a demográfiai adatok tekintetében: a város lakosságának száma ugyanis meghaladja a hetvenezret.



Dr. Koppány Csaba osztályvezető főorvos

Fotó: Tímár Gergely

Dr. Koppány Csaba, a Markusovszky kórház szülész-nőgyógyász főorvosa elmondta, hogy hullámzó tendencia figyelhető meg a népességfogyás, és különösen a születések tekintetében.

- Jelenleg megállt a fogyás, enyhe emelkedés érezhető a születések számának tekintetében. Előre viszont nem látjuk, hogy meddig tart ez a folyamat. Tavaly több mint 1500 gyermek született a kórházban, ami csaknem hússzal meghaladja az előző évi születések számát.

A főorvos elmondta, hogy a Markusovszky kórház speciális helyzetben van.

- Mióta megszűnt Körmenden a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, emelkedett a Szombathelyen született gyermekek száma. Ráadásul Sopron környékéről is érkeznek, mivel a koraszüléseket mi végezzük - tette hozzá dr. Koppány Csaba.

Országos szinten is emelkedett a tavalyi év első tíz hónapjában a születések száma. Összességében elmondható, hogy az év első tíz hónapjában született gyermekek száma majdnem kétezerrel haladta meg az egy évvel korább adatokat. Emelkedett a házasságkötések száma is: a 2014 első tíz hónapjában anyakönyvezett közel 35 ezer házasságkötés csaknem kétezerrel haladta meg a tavalyi értéket.

A KSH által végzett előszámítások szerint azonban a pozitív eredmények nem hosszútávúak: a kalkuláció alapján 2060-ban már kevesebben lehetnek a magyarok nyolcmilliónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!