Hírek

2015.11.16. 16:08

Földárverések: így kezdődött el Vas megyében (frissítve)

Hétfőn délelőtt megkezdődtek, délután folytatódtak az állami földárverések. Délelőtt nem volt harc a földekért, hiszen minden kikiáltásra kerülő földdarabra, egy-egy jelentkező jutott, a politika viszont rárepült a témára.

Budai Dávid

Hat megyében: Nógrád, Pest, Heves Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében indultak meg ma reggel az állami földek árverései.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a hétfői árverésen kalapács alá kerülő földekre egy-egy jelentkező volt csupán, így igazi verseny nem alakulhatott ki. A nagy csatározások elmaradtak: például a Gersekaráton lévő három hektáros haszonbérlettel terhelt és a mikoszéplaki hat, valamint négy hektáros szántó esetében is. Így mindhárom föld a kikiáltási áron kelt el, vagyis 2 millió, 5 millió 600 ezer, valamint 3 millió 300 ezer forintot fizettek a vevők a földekért.

13 órakor indult a Vas megyei földárverések második felvonása, azonban itt is elmaradtak a harcok. Egy esetben lett volna két ajánlat egy földre, ám végül az egyik licitáló visszalépett. Egyetlen érdekességként talán azt lehet megemlíteni, hogy több Celldömölk környéki földre egyáltalán nem akadt jelentkező.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János november 12-ei nyilatkozata szerint az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken.

Az ellenzéki politikusok éles hangú bírálatot mondtak az árverésekről

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi képviselője a Vas megyei földárverések helyszíne előtt, a Welther Károly utcában rögtönzött sajtótájékoztatójában elmondta, az LMP már hónapokkal ezelőtt felhívta arra a figyelmet, hogy a kormány privatizálni akarja az összes tulajdonában lévő termőföldet. Úgy gondolják, hogy a kormány több ponton sem mond igazat. Egyrészt nem igaz, hogy a külföldiek nem vehetnek földet, hiszen bármelyik uniós állampolgár élhet földvásárlási jogával, sőt úgy látják előnyt is élveznek, mivel jóval tőkeerősebbek, mint a magyarok. Nem igaz az sem, hogy azonos feltételekkel indulhat mindenki az árveréseken, hiszen egyértelműen a gazdagokat támogatják akkor, amikor a liciten indulóknak be kell fizetni előre 30 ezer forintot és még a kiszemelt föld értékének tíz százalékát. Így a földet a gazdagok kapják és nem a helyi kis és középvállalkozókat segítik. Az árveréseken a spekulációkat sem zárják ki, hiszen egy-két hetes aranykalászos tanfolyam elvégzése után bárki vehet földet, a felcsúti gázszerelőktől a fővárosi ügyvédekig.

Nemény András, az MSZP Vas Megyei Szervezetének elnöke nagyjából hasonló véleményeket fogalmazott meg a földárverésről, mint LMP-s képviselőtársa, sőt ő egyenesen földátverésnek titulálta az állami földek eladását. Szerinte is az egyik legnagyobb átverés, hogy a korábbi ígéretek ellenére külföldiek is földhöz juthatnak. Úgy gondolja, nem is a mostani, hanem a két hét múlva esedékes földárverés lesz az érdekes, amikor is Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó földek kerülnek majd kalapács alá a megyében. Nemény András elmondta, az ügy érdekessége, hogy ezek a földek még 35 évig vannak a mostani bérlő tulajdonában. Attól tartanak, hogy sok esetben kormányközeli érdekeltségekbe kerülnek a földek, márpedig hatalmas területről van szó, országosan egy balatonnyi terület kerül magánkézbe.

Megtudtuk, a mostani árverésen megfigyelőként van jelen, arra kíváncsi kiknek a tulajdonába kerülnek a földek. Hozzátette, ha szükséges tüntetni fognak, vagy ha kell, az alkotmánybírósághoz fognak fordulni, hogy megakadályozzák az állami földek eladását.

Döbrögivel demonstrál a Jobbik az állami földárverések ellen

Hétfőn Szombathelyen is elkezdődtek az állami földárverések, ami ellen a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi önkormányzati képviselője, Balassa Péter és a frakció országgyűlési képviselője, Bana Tibor is felemelte a hangját. Sajtóanyagukon jól láthatóan Döbrögi arca díszeleg, alatta a felirattal: nem akarunk újra feudalizmust.

A sajtótájékoztató címét egyértelműen megfogalmazták: szerintük az elmúlt 25 év legnagyobb köztulajdonlopása zajlik jelenleg. A kiadott sajtóanyagon is ez áll: el a kezekkel a nemzeti vagyontól, ez nem a ti földetek! A Jobbik egyébként már az első pillanattól kezdve elutasítja az állami földtulajdonok eladását.

– A magyar föld a magyar nemzeté, nem pedig a kormányé – hangsúlyozta Balassa Péter. Elmondta: a kormány nem kapott ezek eladására felhatalmazást az emberektől.

Balassa Péter visszatekintett az előzményekre is: – Azt nem szabad elfelejteni, hogy az első Orbán-kormány 2001-ben 12 állami gazdaságot adott el, viszont ezek állami földbérletben maradtak, de a mostani Orbán-kormány teljesen mást ígért 2012-ben, mint ahogyan most viselkedik a vidékfejlesztési stratégiával kapcsolatban.

A Jobbik számára elég megdöbbentő volt a szocialisták megjelenése és megnyilvánulása is az árverésen, szerintük hiteltelenné teszik magukat azzal, hogy megpróbálnak ebből politikai előnyre szert tenni, hiszen 2002 után a szocialista kormányok is sok állami földet adtak el vagy adtak bérbe nevetséges összegekért, évtizedekre a saját köreiknek, elvtársaiknak.

Több ellenérvet is felsorakoztattak az állami földek privatizációja ellen. Elsőként azt, hogy Magyarországnak mind a természeti kincsei, mind az erdei megvannak még, és ezek magyar állami kincsek. Másodszor, hogy a kormány nem kapott semmilyen felhatalmazást arra, hogy ezeket értékesítse. Harmadszor pedig azt hozták fel, hogy 2012-ben azt mondta a Fidesz, hogy az állami földeket kiemelten fogja kezelni, és ezeket nagyobb mértékben fogják a gazdák részére bocsátani.

Balassa Péter egy költői kérdést is feltett a megjelenteknek: – Vennének-e Önök lakottan egy lakást, vagy vennének-e úgy földet, hogy azt húsz évig nem tudják használni? Ugyanis jelenleg ez történik, és ezt a mai licitáláson is láthatták. Itt mind olyan földekről van szó, amik 2032-ig és 2035-ig haszonbérleti szerződéssel vannak lekötve – mondta a képviselő.

Bana Tibor hozzátette: a Jobbik határozottan tiltakozik az utolsó nemzeti vagyon elherdálása ellen.

– Egyértelmű az álláspontunk: azt mondjuk, hogy sem a külföldiek termőföldszerzését, sem a nagybirtokrendszer térnyerését nem tudjuk támogatni. Egy négytagú család ugyanis jelenleg több mint ezerhektáros területhez is hozzájuthat – mondta Bana Tibor. – Fontos kiemelni, hogy korábban a Fidesz is erről beszélt: Ángyán József államtitkár annak idején számtalan alkalommal elmondta, hogy erkölcsileg nem tudja felvállalni azt az irányt, amit a kormány és a kormánypártok felvettek az elmúlt időszakban. Viszont azt mi sem gondoltuk volna, hogy ezt a lépést is megteszik, hogy az állami földek privatizációjára sor kerül. Nem azzal van gondunk, ha – ahogy a kormány fogalmazni szokott – kérges tenyerű gazdákhoz kerülnek a földek, hanem azzal, hogy ha ahhoz a szűk körhöz kerülnek, akik a Fideszhez köthetők – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!