Hírek

2016.04.28. 17:34

Földrengés és mentés - A helyi önkénteseknek is jutott feladat a szakonyfalui gyakorlaton

Szakonyfalu - Országos katasztrófavédelmi gyakorlat Vas megyei részét tartották csütörtökön. Volt földrengés, gáz és életmentés is.

Bakos Ágnes

Földrengés után az egész faluban áramszünet volt - ennek lehettek szemtanúi, akik Szakonyfalu felé jártak csütörtök délután. Persze mindez egy nagyszabású gyakorlat része volt, csak szimulálták a katasztrófahelyzetet. Az úgynevezett „Kihívás 2016" gyakorlatban részt vett a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az E.ON Hungária Zrt., egy lenti építőipari cég, valamint Szakonyfalu Önkéntes Tűzoltósága tagjai.

- A szlovéniai Lendva térségét a Richter-skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés rázta meg. A rengés Vas megyében is gondokat okozott, a 8-as főút szentgotthárdi járási szakaszán tömegbalesetek történtek, Szakonyfalunál egy veszélyes anyagot szállító teherautó szenvedett balesetet - részletezte a feltételezett helyzetet Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A földmozgás kidöntött egy villanyoszlopot Szakonyfalunál - ezzel a feladattal is meg kellett birkózniuk a szakembereknek.

Az oszlopot nemcsak a gyakorlat szerint cserélték ki az áramszolgáltató munkatársai, hanem tényleg új betonelem került a faoszlop helyére Szakonyfalu határában. Ott állítottak fel egy mobil vezetési pontot, a károk felszámolását onnan irányították - vagyis onnan figyelte a munkálatokat dr. Takács Árpád országos hatósági főigazgató-helyettes; Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke; Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke; Erdélyi Krisztián megyei katasztrófavédelmi igazgató; Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármestere; valamint az áramszolgáltató területi vezetője.

- Bebizonyosodott, hogy azok az eljárásrendek, módszertanok, amelyeket az elmúlt időszakban a katasztrófavédelem az E.ON-nal együtt kidolgozott, egy valóban komoly helyzetben is működőképesek - értékelte a gyakorlatot dr. Takács Árpád. Alapos felkészültséget mutattak a résztvevők, és sok volt a feladat. A gyakorlat szerint a körmendi és szentgotthárdi tűzoltók folyamatosan dolgoztak a közlekedési baleseteknél, az E.ON szakemberei pedig a szolgáltatás helyreállításán. Plusz csavar volt a feladatok között, hogy külső segítségre is szükség volt: ezért vett részt egy Zala megyei építőipari vállalkozás is a katasztrófahelyzet kezelésében. - Állandó partner a cég, amely a különleges lánctalpas gépeket küldte - magyarázta Balogh Nikoletta. A szimulált katasztrófahelyzet szerint a földrengés miatt egy veszélyes árut szállító autó az árokba hajtott, ketten megsérültek. De nemcsak ők szorultak segítségre, hanem veszélyes anyag jutott a szabadba, szükség volt a katasztrófavédelmi mobil laborra is. Ezt a mentési feladatot is kiválóan megoldották a résztvevők az értékelés szerint. Kipróbálták a tűzoltók a speciális, a legmagasabb fokú védelmet nyújtó vegyvédelmi ruhájukat, abban közelítették meg a helyszínt. Vízköddel akadályozták meg, hogy a veszélyes gázfelhő kiterjedjen. A helyi, a szakonyfalui önkéntes tűzoltók az ennyire veszélyes szituációban nem dolgoztak, ők házról házra járva értesítették a lakókat a kialakult helyzetről. Az egyesület most 24 tagú, május 7-én avatnak négy új tűzoltót - mondta el Majczán János egyesületi elnök. Mesélte, hogy már két szlovéniai tűz-oltóegyesülettel van élő kapcsolatuk, hamarosan kötik a harmadik együttműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!