Hírek

2010.04.04. 10:00

Folytatják az adományozást az európai borlovagrend tagjai

Mintegy hetvenen vettek részt az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Vasszécsenyben megtartott lovagi fórumán. A találkozón az idei adományozásokról és rendezvényekről is szó esett.

Nagy Ildikó

Hat éve, hogy Pammer István szervezőmunkájának köszönhetően megalakult az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa. Akkor 108 alapító tag ülte körbe a lovagi kerekasztalt, ma pedig már 731 tagja van a magyarországi konzulátusnak.

Az elmúlt hat esztendőben harmincöt  településen  egyebek között Budapesten, Gyulán, Szegeden, Egerben, Villányban, Sárospatakon, Szombathelyen, Kőszegen, Sáváron, Szentgotthárdon hetvenöt  avatási ünnepséget tartottunk mondta el kérdésünkre Pammer István, akit a lovagi fórumon újra megválasztották  a borlovagrend magyarországi konzuljának.

Mi több: egy olyan elismerést is megkapott, amellyel eddig egyetlen magyarországi borlovag sem büszkélkedhetett: ornátos lovaggá léptették elő. Ornátot összesen harmincan kaphatnak a borlovagrendben, a vasszécsenyi Pammer István volt a 18.  és egyúttal  az első magyar , akit ez a megtiszteltetés ért.

A fórumon megalakult a borlovagrend tudományos tanácsa, amely elsősorban a vörösbor mértékletes fogyasztásának jótékony hatásával kapcsolatos kutatásokat koordinálja majd. A konzulátus eddigi papját, Sil Aba Ferencet örökös lelkipásztori címmel illették, a konzulátus új papja pedig Bátor Botond lett.

Pammer Istvánt az elkövetkezendő időszak terveiről  kérdeztük. Sajnos, egy kedvezőtlen hírről is beszámolt: az eddig Kőszegen megrendezett orvosi borkonferenciát ugyanis elviszik a megyéből, és a kutatást, valamint a téma ismertetését Egerben folytatják. A miértre tömör választ kaptunk: ott örömmel fogadták a rendezvényt.

Jó hír viszont, hogy a borlovagrend folytatja az adományozást: a gyengék és a rászorulók, valamint az egyházak, templomok, továbbá az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Pálosok megsegítését. A borlovagok az elmúlt hat évben mintegy tízmillió forintot adományoztak jótékony célokra. (Legutóbb a szombathelyi Korai Fejlesztő Központ buszának üzemeltetéséhez járultak hozzá, valamint félmillió forintot ajánlottak fel a Klastrom-pusztai fa szoborcsoport megmentésére.)  

Pammer István hozzátette: szeretnék, ha az idén további száz taggal bővülne a borlovagrend magyarországi konzulátusa. A következő avatást Budaörsön tartják, Szent György napján, április 24-én.

A május pedig egy nemzetközi nagyrendezvény jegyében zajlik majd: Magyarországon tartják a világ borrendjeinek találkozóját. A május végi, többnapos program lebonyolításában az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának tagjai is közreműködnek: Ausztriában várják a borrendek képviselőit, majd onnan Esztergomba, Balatonalmádiba, Szekszárdra, Kecskemétre és Pécsre, illetve Villányba kísérik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!