Hírek

2015.07.05. 13:53

Folytatódik és fokozódik a hőség – Tűzveszély és szmog a kánikulában

Szombathely – Érvényben van a harmadfokú hőségriasztás, amihez vasárnap másodfokú, hétfőn már harmadfokú meteorológiai figyelmeztetés társul – Vas megyében is.

Bakos Ágnes

Kereken 32 °C-ot mért vasárnap kora délután Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Azt mondta, 16 és 17 óra között tetőzik a hőmérséklet, várhatóan 33 °C körül lesz a maximum Szombathelyen.

A nem hivatalos mérőműszerek 35 °C-ot is jelentettek Szombathelyről. Az egész megyében 32-34 °C-ot jegyeztek fel, még a magasban is meleg volt: a Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson 29 °C-ot mértek vasárnap kora délután.

A július 5-i országos melegrekordot Pécs jegyzi: 1950-ben 41,3 °C-ot mértek, azóta nem volt ennyire forró július 5.

Nem rendkívüli a meleg, csak az, hogy hosszan, több napon át elhúzódik a hőség – mondta Pétervári Tibor. A következő napokban már az éjszakák sem frissülnek fel – emelte ki a meteorológiai észlelő.

Vasárnap éjfélig még másodfokú, hétfőre már a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai figyelmeztetés érvényes Vas megyére. A napi középhőmérséklet a hét elején tartósan meghaladhatja a 27 °C-ot – ezt írja a figyelmeztetés, de az elmúlt napokban 24 °C alatt volt a napi középhőmérséklet Szombathelyen.

17,8 °C volt a vasárnap reggeli minimum hőmérséklet Szombathelyen a meteorológiai állomáson, aztán reggel nyolc órakor már 27,6 °C-ot mért az Időkép Szombathely belvárosában.

Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint lehet, hogy hétfő reggelre csupán 22 °C-ig csökken a hőmérséklet – a meteorológiai észlelő szerint 20 °C alatt lehet a minimum.

Érdekes adat, hogy júniusban összesen négy hőségnap volt Szombathelyen, júliusban már öt – vagyis minden nap hőségnap volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése azt írja: lehet csapadék Vas megyében hétfőn, a nyugati határvidékre besodródhat egy-egy zivatar. Ha érkezik is kevéske csapadék, nem fogja hűteni a levegőt, legfeljebb pillanatnyi felfrissülést hoz és párát.

Száraz a levegő, Szombathelynél csak Budapesten szárazabb – mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe. Mindössze 31 százalékos a szombathelyi levegő relatív nedvességtartalma kétméteres magasságban.

A rekkenő hőség szerdáig tart, akkor 38-40 °C is lehet, aztán eső érkezik és csütörtökön már „csak” 29 °C körül alakul a maximum hőmérséklet.

Csapadék is ígérkezik, de hogy mennyi, azt nem látni – mondta el a meteorológiai észlelő.

Fázós órákra hetekig nem kell számítani: az időkép harmincnapos előrejelzése szerint 27 és 31 °C között alakul a napi maximum augusztus 3-áig.

Felfrissíthetjük magunkat Szombathelyen: hétköznapokon, nyitvatartási időben igénybe vehető légkondicionált közintézmény a Városháza földszinti aulája. Szintén nyitva tartásuk idején rendelkezésre állnak a nagyáruházak, bevásárlóközpontok közösségi terei.

Ivókutat találnak a járókelők a Fő téren, a Gyöngyösparti sétányon és a Gayer parkban.

Vizet oszt a szombathelyi vasútállomáson a GySEV a vonattal utazóknak.

Az ország több pontján keletkeztek szabadtéri tüzek, ezek több esetben erdőt és gabonatáblát veszélyeztettek, senki nem sérült meg – Vas megyében nem volt tűzeset a hétvégén, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelentése szerint.

Visszavonásig érvényes a tűzgyújtási tilalom az egész országban, Vas megye teljes területén is.

A száraz, forró levegőben könnyebben feldúsulnak a szennyező anyagok. Szentgotthárdon már ötödik napja szmogos a levegő. Az ózon mennyisége érte el a kifogásolt határértéket, de még nem egészségtelen és nem is számít veszélyesnek a szentgotthárdi levegő. A kisgyerekek, az idősek és a légzőszervi betegségben szenvedők ne töltsenek sok időt a szabadban, a szmog enyhe tüneteket okozhat – írja az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztálya jelentése.

A pollenek közül a kültéri allergén gomba pollenszemei mutatkoznak nagyon magas számban a szombathelyi levegőben, a többi allergén növény virágpora csupán alacsony-közepes mennyiségben mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!