Hírek

2017.01.28. 12:27

Fontos a megelőzés - Szűrővizsgálatok Ikerváron

Ikervár - Köztudott, hogy a nedves, párás idő kedvez leginkább a vírusfertőzés kialakulásának. Ennek ellenére a hetek óta tartó dermesztő hidegben mégis rohamosan emelkedik a fertőzéses megbetegedések száma. Dr. Fehér Adriennt, Ikervár, Meggyeskovácsi települések háziorvosát kérdeztem – többek közt - az influenzás megbetegedések alakulásáról.

Pásti József

- A vírusok terjedésének valóban a nedvesebb, a jelenleginél enyhébb időjárás kedvez, de a betegség kialakulásánál a szervezet fogékonysága, az ellenálló képesség csökkenése is szerepet játszik.

Ezért tartom fontosnak a megelőzés leghatékonyabb módszerét, a védőoltást. Egyébként a praxis influenza figyelőszolgálatot is ellát, s mint ebben aktívan részt vevő orvos megerősíthetem, hogy területünkön is közel duplájára nőtt az influenza és influenzaszerű megbetegedések száma.

Szinte már közhelyszámba megy, hogy ebben az időszakban fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, de milyen praktikákat vonultathatunk még fel a megelőzés érdekében?

- Említettem, hogy a szervezetünk vírusokkal szembeni fogékonyságát az ellenálló képességünk megerősítésével csökkenthetjük, így fontosnak tartom valóban a vitamindús, egészséges táplálkozást és a testmozgást. Természetesen javaslom az olyan filléres megoldásokat is, mint például a gyakori kézmosást, a papírzsebkendő használatát, amit célszerű a használat után eldobni. Lehetőleg ne nyúlkáljunk a szánkhoz, arcunkhoz! Ha lehet, kerüljük a tömeget, a zsúfolt zárt helyeket! Gyakran használt eszközeinket – a munkahelyen is – öblítsük, mossuk el, lehetőség szerint fertőtlenítsük, és kereszthuzattal szellőztessünk!

Beszélgetésünk során többször nagy hangsúlyt helyezett a megelőzésre. Milyen más területeken és milyen módszerekkel segítik a prevenciót?

- Orvosi munkám során valóban az egyik legfontosabb feladatnak tartom a megelőzést és a lakosság egészségtudatos gondolkodásának javítását. Jól szervezett a nők emlőrák szűrése, amelyet az érintett korosztály tagjai elfogadtak, és nagy százalékban élnek vele. Mivel a daganatok okozta halálokok között a nők és férfiak esetében is stabilan dobogós helyen állnak a vastag- és végbél rosszindulatú daganatos megbetegedései, így ennek szűrővizsgálatát is tervezzük az év első felében.

Március 10 - én Ikerváron a perifériás érbetegség korai felismerésének érdekében speciális eszközzel végzett szűrővizsgálatot szervezünk, melyre nagy számban szeretnénk a praxis betegeit bevonni.

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!