Hírek

2015.03.26. 11:28

Forradalmi hangulatban az egészségügyi szakdolgozók – Mutatjuk a követeléseik 12 pontját

Szombathely - A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos nagygyűlésén nyílt levelet fogalmazott meg a kormányhoz, az egészségügyi államtitkársághoz és 12 pontba szedte követeléseit.

Merklin Tímea

– A MESZK Vas Megye Területi Szervezete 50 fővel vett részt a rendezvényen, és maximálisan támogatja a követelések 12 pontjának megvalósulását – tudtuk meg Gombásné Judt Magdolnától, a Vas megyei területi elnöktől.

A nyílt levélben – amelyet a magyar társadalomhoz is címeztek – leírják, hogy a közel százezer egészségügyi ellátást végző, magasan képzett szakdolgozó helyzete egyre aggasztóbb. A megélhetésükért küzdenek, ennek ellenére, nap mint nap betegágyak mellé állnak. Utánpótlásuk rendkívül kritikus. Úgy vélik, a biztonságos betegellátás már rövid távon sem garantálható az egészségügyi szakdolgozók számára kidolgozott életpályamodell nélkül. Felhívják a figyelmet arra, hogy hiányoznak a hatékony intézkedések a pályán lévők megtartására, a munkabérek tekintetében egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest. Az egészségügyi szakdolgozók közel hetven százaléka él a garantált bérminimum összegéből, ami a minimálbérnél csak tíz százalékkal magasabb. A középosztály helyett már a leszakadó, elszegényedő réteghez tartoznak. Az illetményen felüli juttatások évek óta eltűntek a rendszerből.

Fotók: MESZK

A fórumon leszögezték: elfogadhatatlan, hogy egy ápoló negyven beteget lásson el – egyedül vagy másodmagával, számos esetben nem megfelelő szakképzettséggel.

Az egészségügyi szakdolgozók az 1848. március 15-én kitört forradalom követeléseit tartalmazó 12 pont (Mit kíván a magyar nemzet?) mintájára megfogalmazták a maguk 12 pontját, mondván: „Mi fogjuk Magyarország betegeit ápolni, ellátni, értékünk a hivatásunk."

Íme, a 12 pontjuk „Mit kíván a magyar egészségügyi szakdolgozó?" címmel:

1. Ágazati stratégiát az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményéinek javítására!

2. Szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését!

3. A bértárgyalás azonnali megkezdését és szektorsemleges megvalósítását!

4. 50.000 forint/hó havi alapilletmény emelését 2015-ben!

5. A változó bérek, a már rendezett alapilletmény szerinti bérszámfejtését!

6. A szakdolgozók közösségi közlekedésének támogatását!

7. A szakdolgozók cafeteria rendszerének bevezetését!

8. Védő- és munkaruhát, munkacipőt minden szakdolgozónak!

9. Nővérszállók létesítését, felújítását!

10. A szakdolgozói hatáskörök tisztázását nemzeti szinten és méltó ellentételezését!

11. Ágazati stratégiát a hiányszakmák felszámolását az egészségügyi szakdolgozói területen!

12. Az ápolásügy képviseletének megerősítését az Egészségügyért Felelős Államtitkárság struktúrájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!