Hírek

2015.03.20. 19:33

Fortélyos félelem igazgat a szombathelyi egyetemen: a SEK-nek vége, csúcsra jár az átalakítási folyamat

Szombathely – A SEK-nek március 15-e óta nincs elnök-rektorhelyettese, viszont egyelőre nem sikerült megtalálni dr. Dinnyés Álmos NymE-kancellár szombathelyi helyettesét sem. Bár továbbra is teljes a hírzárlat, információink szerint a gazdasági jogkörökkel bíró igazgatói feladatot ideiglenesen a NymE gazdasági vezetője, Szabó László vállalta el.

Ölbei Lívia

Csúcsra jár az az átalakítási folyamat, amelyről dr. Dinnyés Álmos NymE-kancellár februárban részletesen beszélt a Vas Népének. A cél az egyetemi pénzhiány eltüntetése, mindenáron. A SEK ebben a formájában megszűnt létezni, az elnök-rektori pozíció is a múlté, viszont a NymE-kancellár szombathelyi helyettesét sem sikerült megtalálni. Információink szerint a jövő héten válságértekezletet tartanak a szombathelyi egyetemen, ahol ezekben a napokban „fortélyos félelem igazgat”. Óraszámemelések, elbocsátások várhatók, többen fölmondtak.

Az egyetemi központokat ezentúl másképp értelmezik. Ahogy Dinnyés Álmos mondta: „A felsőoktatási törvény szerint egyetemi központtá szervezhetők az intézmény nem oktató-kutató funkciói, ezek praktikusan a kancellár alá tartozó területek. Mivel ezek olyan funkciók, amelyekre minden városban szükség van, mindenhol kialakítjuk ezeket a központokat. Szombathelyen működik – ahogy működött eddig is -két kar, önálló gazdálkodással. Ehhez jön a karokat kiszolgáló szolgáltató egység, amely a helyi egyetemi központ igazgatója alá tartozik. Az igazgató a kancellár helyi helyettese lesz Mosonmagyaróváron, Győrött és Sopronban is. Igen, pályázattal keressük a megfelelő személyeket, reményeim szerint ez a folyamat március végére lezajlik. Fontos, hogy a karoknak kizárólag az oktatási ügyekkel kell foglalkozniuk, minden más – beleértve a gazdasági ügyeket - a kancellár, illetve az egyetemi központ igazgatójának dolga.”

A szombathelyi egyetem önállósodása még mindig „benne van a pakliban”, de félő, hogy mire az önállósodás bekövetkezhetne, már csak a kiüresített romok maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!