Hírek

2015.06.13. 08:10

Főzőverseny az Őrvidékház udvarán - fotókkal

Szombathely - A Vitézi Rend nyerte a Vas Népe és az Őrvidékház jótékonysági főzőversenyét.

Bakos Ágnes

09.20

Égnek már a tüzek az Őrvidékház udvarán, bár van, ahol még csak a fát vágják a bográcsok alá.

Rengeteg hagymát és krumplit pucolnak az asztaloknál a csapattagok – ezek a hozzávalók a legtöbb verseny-ételhez szükségesek. Gyakorlott és gyakorló mozdulatok készítik a finomságokat.

Hogy milyen ételek készülnek, az kiderül a következő órákban.

Délben már az elkészült bográcsos remekművek zsűrizése zajlik, és aki vásárol belőlük, az jótékonykodik: a Vas Népe és az Őrvidékház közös programján az Őrvidékház Csörgőlabda csapata a kedvezményezett.

A kísérőprogramok is készülnek: a gyerekeket egy egész légváros várja majd, hogy levezessék az energiájukat!

09.40

Van, ahol egy egész kemence áll: a bükiek csapata langallót is készít. a csapat jórészt a büki disznóölő gárda, de minden aktív helyi civil szervezet képviselteti magát és kiveszi a részét a főzésből és sütésből.

Az Őrvidékház csapatánál már a hagyma pirul a bográcsban, az asztalnál a slambuc hozzávalói sorakoznak.

Pincepörkölt hozzávalóival dolgoznak a Vas Népe munkatársai: a tűz már ég, a bogrács készenlétben.

Fotó: Unger Tamás

Mindjárt bekukkantunk a többi bográcsba is!

10.30

Rendkívül változatos a bográcsok tartalma az Őrvidékház udvarán.

A legtöbb csapat összeszokott, zártkörű és nagyobb rendezvényeken rendszeresen főznek együtt.

A Fekete Sereg szarvasraguja már jól áll: már csak rotyognia kell, és persze őrzik, hogy ne égjen le. A csapat falunapokon is szokott szabadtéri sütés-főzést rendezni és ha elvonulnak két-három napra, akkor is kell enni – megfőzik a maguknak valót. Hogy milyen sikerre számítanak a versenyben? Azt mondták, eddig még nem volt panasz a főztjükre.

A Szakosított Otthon, a vakok intézete csapata disznóhúsból készítenek pörköltet – vagy gulyást, még alakul. Azt mondták, van benne minden, ami bele való, meg egy kis vörösbor, az íze kedvéért – és egy titkos hozzávaló, amit még senki nem tudott meg a főszakácsuktól, most sem árulta el.

Az összes csapat azt mondta: a hangulat kedvéért jöttek. Nem akarják a versenyt megnyerni – ezt mondták. A lényeg, hogy finom legyen az eredmény és jól fogyjon, hogy minél több pénz gyűljön össze a csörgőlabda csapatnak!

 

11.10

Már csak egy óra van hátra a zsűrizésig – az ételek készülnek.

A titkuk a friss zöldségek és a jó sok fűszer – ezt mondták a csapattagok.

A vadak és hagyományos vörös húsok mellett hal is készül: sok hagymával és finom haldarabokkal, ami az alaplét illeti.

Nehéz dolga lesz az ítészeknek: összehasonlítani a langallót, a halászlével és a szarvasraguval.

Az a biztos, ha az ember mindenből vásárol egy kicsit – az ételek árát jótékony célja fordítják a szervezők.

A zsűri elnöke, a Vas Népe és az Őrvidékház jótékonysági főzőversenyének fővédnöke Hende Csaba, országgyűlési képviselő.

A gyerekeket nem érdemes otthon hagyni: hatalmas ugrálóvárban szórakozhatnak, é van bőven hűvös, árnyas pad, ahol kipihenhetik magukat.

12.10

Gyülekeznek az érdeklődők az Őrvidékház udvarán: már nem csak a csapatoktól hangos a terület.

Hamarosan lejár a főzési idő. A bográcsok alatt már nem nagyok a lángok, az utolsó keveréseket végzik a csapattagok Egyre intenzívebb illatok terjengenek, kellemes szél hűti a levegőt - hamarosan eredményhirdetés, és kezdődhet a kóstolás, vagy lakomázás, igény és vérmérséklet szerint.

14.10

Zajlik a zsűrizés és a hőségben nem tikkadt a hangulat.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, Lancsák Károly mesterszakács és Mehlhoffer Tamás, a Vas Népe digitális főszerkesztője kapta a hálás-hálátlan feladatot, hogy ítéletet mondjon az elkészült ételek felett.

Hende Csaba azt mondta: elsősorban a baráti összejövetel a fontos egy-egy bográcsozás alkalmával, most is. Az ételek különbözőek – ahogy az emberek is, és ez így van jól.

– A kánikulát beleszámoljuk a teljesítménybe – mondta a zsűri elnöke.

Kóstolójeggyel bárki vásárolhatott a finomságokból, sokan jöttek ebédelni, egész családok is. Az ételek eladásából befolyt összeget az Őrvidékház csörgőlabda csapata kapja, kaput vásárolnak belőle.

Az Őrvidékház udvarán több gyerek is vizes palackokból és poharakból locsolta egymást – a hűsítő program közepette pedig édességek, kürtős kalács, pattogatott kukorica csábítja az érdeklődőket a családi napon.

Az ebédhez a Pannon Cigányzenekar húzta a nótát.

 

15:37

A Vitézi Rend nyerte a Vas Népe és az Őrvidékház jótékonysági főzőversenyét

Vadpörköltet főztek, alapos előkészület után, hiszen a pörköltnek való húst 24 órára bepácolták – mondta a nem titkos, de nem is egyszerű receptet Fejes Zoltán, a Vitézi Rend Vas-Zalai megyei törzskapitány-helyettese. A méz az egyik fontos hozzávaló, és az sem mindegy, hogy zsírral kell főzni, nem olajjal, az csak a páchoz kell – sorolta Fejes Zoltán. Külön főzték a krumplit, a közös főzésnek pedig hagyománya van a csapatnál.

A Vitézi Rendnek egyébként éves közgyűlése zajlott ma – a jótékonysági főzőverseny miatt felmentést kaptak.

A zsűritagok nem csak a kánikula és a finomságok minősége miatt volt nehéz dolga, de azért is, mert úgy kellett félretenni a kóstolásra az ételekből. Olyan gyorsan elkapkodták az ételeket - és nem csak a díjnyertes fogást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!