Hírek

2017.08.22. 14:35

A karnevál kenyere ősi alapanyagokkal készül

Újdonságot jelentettek be a Savaria Történelmi Karnevál szervezői a véghajrában: idén a karnevál kenyerét is falatozhatjuk majd a forgatagban.

Vadas Krisztina

A Szent Márton-kifli tavalyi sikere után döntöttek úgy a szervezők, hogy idén a karnevál kenyerével örvendeztetik meg a vendégeket. Több mint három hónap kísérletezés után állt össze a végleges recept: csak olyan alapanyagokat dolgoztak fel a készítése során, amelyeket már az ókori Savaria alapítói is használtak - tudtuk meg Grünwald Stefániától, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.
Több változat, több recept is készült a karnevál kenyerére, végül a Zsolnai Pékség 250 grammos, illatos, különleges kenyerek csoportjába sorolható darabja lett a befutó.

Zsolnai Zoltán és Grünwald Stefánia bemutatták az idei újdonságot, a karnevál kenyerét Fotó: Unger Tamás

Zsolnai Zoltán, a pékség tulajdonosa elmondta: rozs, tönköly, hajdina, zab, maláta és ezek kovásza alkotja a kenyeret. - Ritkán használják ezeket az alapanyagokat egy termékben, inkább csak egyet-egyet szoktak hozzáadni a kenyérhez. Ezek mind nagyon értékes összetevők: most a karneválozók mindet egy kenyérben kapják. Az elkészítése ötvözi a mai kor tudását a régi hagyományokkal, nagyrészt manuálisan készül. Éppen ezért nem túl nagy, 250 gramm a súlya - mondta el Zsolnai Zoltán. Kiemelte: barnás színét az összetevők adják, semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaz.

A karneválon az információs pavilonban és egy mozgó kenyérárusnál lehet majd megvásárolni az újdonsült finomságot. Az év további részében a pékségekben is megtalálják majd a vásárlók (félkilós kiszerelésben is), rajta egy szalaggal, amely a következő karnevál időpontját hirdeti a vásárlóknak. Így minden nap felidézhetünk egy kicsit a karneváli emlékekből, ha harapunk egy falatot otthon a kenyérből.

Véleményünk szerint önmagában is nagyon finom a karnevál kenyere. Az íze hasonlít a kalácséhoz, így édesebb teavajjal és sajttal, vagy finom házi eperlekvárral tudnánk a leginkább elképzelni. Pozitív élettani hatásai az összetevőket ismerve vitathatatlanok, akár az egészséges életmódot folytató emberek is nyugodtan fogyaszthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!