Hírek

2014.07.28. 16:00

Ezen a héten változékony marad az idő térségünkben

A héten folytatódik a fülledt , záporokkal , zivatarokkal tarkított időjárás.

Farkas Eszter

Ezen a héten marad a változékony idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd éjfélig érvényben lévő citromsárga, elsőfokú riasztása szerint, Vas megyében továbbra is lehetnek felhőszakadások, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője a Vas Népe érdeklődésére elmondta: A héten folytatódik a fülledt -, záporokkal -, zivatarokkal tarkított időjárás. Hétfőn délelőtt záporesőt és esőt követően még 14 órakor is 80 százalékos relatív páratartalom volt, és ez még 23 fok mellett is izzasztó.

Mindennap zuhog, ilyenkor eltelnek az esővízsatornák. Az autósok nem mindig figyelnek oda arra, hogy gyalogosok is járnak az utcán (Fotó: Maitz Kinga)

- Melegágya további záporok kialakulásának az a sekély, jellegtelen ciklonális mező, ami napok óta jellemzi Európa belső területeinek nyomási szerkezetét. Kedden, szerdán szórványosan, a hétfőinél több napsütés mellett lesznek záporok, zivatarok, majd csütörtökön valószínűleg sokszor, ismétlődő jelleggel, ismét komoly csapadékkal. Aztán hét végén átmenetileg kevés helyen lesz csapadék, 30 fokot közelítő hőmérsékletek lesznek. A jövő héten 5.-e és 7.-e közt ismét csapadékosabb napok érkeznek el a hétfő déli előrejelzések alapján. Tavaly július 29-én például 38,5 celsiusfokos forróságban volt részünk, majd augusztus 8-án 39,7 celsiusfok volt, ami a mérések kezdete óta a legmagasabb értéknek számít hangsúlyozta az észlelő, aki azt is hozzátette: júliusban tavaly mindössze 7,9 milliméter csapadék hullott térségünkben, de az országban csapadék nélküli helyek is voltak. Ezzel szemben idén kompenzál a természet, hiszen már 90 millimétert meghaladta a csapadék mennyisége és valószínűleg 100 milliméter fölé is fog menni.

- Ez sem rendkívüli, normális esetben 80milliméteres átlaggal lehet itt júliusban számolni, de az Őrségben és a Kőszegi-hegység környékén 90-110 milliméter az átlag, de az évtizedek alatt 200 milliméter fölötti júliusok is előfordultak. A múlt héten voltak 80 millimétert meghaladó napi csapadék összegek az országban. Károkat okozó jég is előfordult helyenként a napokban. A csapadék ellenére átlagos közeli lesz a hónap napfénytartama az állomási mérések alapján, a hőmérsékleti közép pedig 1,5 fokkal haladja meg az átlagot - hangsúlyozta az észlelő.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!