Hírek

2016.01.07. 19:24

Füst és korom mindenütt - Ez maradt a tűz után a pornóapáti óvodában

Pornóapáti - Szörnyű tragédia történt még karácsony előtt: december 22-én hajnalban kiégett a Gyöngyös-kert Óvoda Pornóapáti Tagóvodája.

Vadas Krisztina

Ahogy akkor megírtuk: a lángok az óvoda egyik csoportszobájában keletkeztek, és mintegy két négyzetméternyi területet érintettek. A tűzben a berendezési tárgyak és a gyermekjátékok nagymértékben károsodtak. A szombathelyi tűzoltók vonultak ki a helyszínre, eloltották a tüzet és átszellőztették az épületet. A lángok keletkezésének idején senki nem tartózkodott az intézményben, így személyi sérülés nem történt.

Elmentünk Pornóapátiba, hogy megnézzük, milyen állapotban van jelenleg az épület. A pornóapáti ovinál a polgármester, Fülöp Orsolya és a falu jegyzője, dr. Linhárt Gábor fogadott minket. A jegyző elmondta, hogy december 22-én hajnalban a cumigyárba induló dolgozók vették  észre,  hogy  füst gomolyog  ki  az  épületből, ekkor riasztották a tűzoltókat. 

- A tűz valós oka nem derült ki,  de  azt  kizárták a lehetőségek  közül,  hogy elektromos hiba okozta a tűzesetet - mondta dr. Linhárt Gábor.

Az épületbe belépve orrfacsaró füst csapott meg minket, hiába telt el már pár hét az eset óta, még mindig nem szellőzött át eléggé az épület. A falak nagyon bevették a szagot, és korom borította őket. Bár, mint megtudtuk, ez már csak a maradék.

- Múlt szombaton járt itt egy takarító cég. Megpróbálták lemosni a falakról a kormot, és a berendezési tárgyakat is megtisztították - mondta a polgármester. Mindennek ellenére jól látszódott a tűz keletkezésének a helye: szerencsére nem nagy lángokkal égett, csak lassan végigparázslott a falakon és a burkolatokon. Még a tűzfészek mellett álló karácsonyfa is épen maradt.



Nyolc gyermek jár a pornóapáti óvodába, az ő elhelyezésüket a téli szünet után meg kellett oldani.

- Az eset után több óvoda is jelentkezett, hogy szívesen fogadnák a gyermekeket. A vaskeresztesi ovi tűnt a legjobb választásnak, mert a busz is arra közlekedik - mesélte Fülöp Orsolya.

Elmentünk tehát Vaskeresztesre, hogy megnézzük, hogy érzik magukat ott a gyerekek. Látszólag minden rendben  velük, egyik nevelőjük  azonban elmondta, hogy - habár  itt  is feltalálják és jól  érzik  magukat - a játékukon mégis  érződik, hogy idegen  környezetben vannak:  nem az ő játékaik, nem az  ő  „birodalmuk”. Mindezek után jogosan merül fel a kérdés: hogyan tovább? 

- Mivel volt érvényes biztosítás az épületre, ezért velük is felvettük a kapcsolatot. Másnap már ki is érkezett a kárszakértő. Aztán már építész, villanyszerelő, építési vállalkozó is járt nálunk, akik adtak árajánlatokat. Most ott tartunk, hogy rendelkezésre állnak azok az árajánlatok, amik a biztosítási káresemény intézéséhez szükségesek. Arra várunk, hogy a biztosító nyilatkozzon, hogy ezek alapján milyen összegű kártérítést ítél meg - magyarázta a jegyző. Közben megkezdődtek a munkálatok: leszerelték a gipszkartonborítást, felszedték a parkettát. 

- Azon vagyunk, hogy mielőbb visszajöhessenek a gyerekek az oviba - tette hozzá Fülöp Orsolya.

Pár napja a szülők és az óvoda dolgozói adománygyűjtési akcióba kezdtek: játékokat gyűjtenek, hiszen azoknak nagy része odaveszett. Nem csak a civilek segítenek: a Pornóapáti Német Nemzetiségi Önkormányzat szerdán tartott rendkívüli testületi ülésén úgy döntöttek: 600 ezer forintot ajánlanak az óvoda rendbetételére.

- Abban bízunk, hogy a biztosító a felújítás költségeit nagyrészt fedezni fogja, így ez az összeg a német nemzetiségi neveléshez szükséges játékok, anyagok és eszközök beszerzésére költhető - tette hozzá Linhárt Gábor. De nemcsak magánszemélyek, hanem helyi vállakozók is felajánlották a segítségüket az óvoda rendbetételéhez. Az MSZP Vas Megyei Szervezete is a gyerekek segítségére sietett: 100 ezer forintot ajánlottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!