Hírek

2014.07.02. 10:40

Gáyer Gyula botanikus nyomdokain jár

Szombathely - A neves botanikus és bíró dr. Gáyer Gyula (1883-1932) emlékművét a Vasvármegyei Múzeumok Egyesülete készíttette.

Merklin Tímea

Ezt a tőle való idézetet vésték rá: „Az élet tisztelete a szeretethez vezet, amely a valódi humanizmus alapjává válik." Az 1934-ben felavatott emlékmű később kiegészült a tudós mellszobrával.

Gáyer Gyula emlékművének avatása 80 évvel ezelőtt, 1934-ben. Fotó: Egyházmegyei könyvtár

A 2014-es képen balról: Keppel Csilla, Gyöngyössy Péter és Kemény Katalin a kislányukkal, Baki Orsolya, Balogh Beáta, Várnai Szabolcs. Fotó: Merklin Tímea

A 2014-es képen jobbról dr. Balogh Lajos, az egykori Vasvármegyei, ma Savaria Múzeum természetrajzi osztályának botanikusaként dr. Gáyer Gyula nyomdokain jár, akihez közvetett személyes kapcsolat is fűzi. A tudós pár éve elhunyt fia jó barátja volt. Tőle kapta apja szép karosszékét, amelyet továbbajándékozott a Savaria Múzeumnak.

– Gáyer Gyula szakmai és emberi szempontból is a példaképem – meséli Balogh Lajos a Gáyer-parkban lévő emlékműnél. – Vas megyében minden idők egyik legnagyobb tudós embere volt, humánus lélek erős igazságérzettel. Megtisztelő abban a helyiségben dolgozni, az ő könyveit, növénygyűjteményeit lapozgatva, ahol ő dolgozott. Jó érzés sétálni Szombathely különleges fasorai alatt, melyeket a Szombathelyi Szépítő Egyesülettel karöltve telepítettek. Nagy öröm, hogy a tudós celldömölki házának kertjéből kapott lángliliom már az én kertemben is virágzik, épp a napokban kezdett nyílni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!