Hírek

2013.07.15. 11:27

Gaz lepi az alkotóház környékét

Vas megye büszkesége a velemi alkotóház, ahol áldatlan állapotok vannak: területe az idén kaszát még nem látott. Mintha a senki földje lenne, pedig nem az.

Némethy Mária

A velemi alkotóháznál nő a gaz, ezen a nyáron még kaszát nem látott. Elhanyagolt a terület. A falu polgármesterét, Horváth Miklóst kérdezem a miértről. Ő is szomorúnak találja a helyzetet, de közli: nem az önkormányzaté a terület.

Igen, tudjuk, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központé volt, de az megszünt. Akkor most kié? Kinek kellene kaszáltatnia?

Jól látszik a gaztenger Velemben az alkotóház bizonyos épületeinél. Már megérett a kaszálásra. Fotó:Kiss Teodóra

Lelkes, kiváló csapat működik itt immár 38 éve: a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület. Múltunk mesterei ők, népművészeti hagyományaink magas szintű művelői, őrzői és továbbörökítői, akik számos elismerést, díjat nyerve szereztek dicsőséget ennek a megyének. Korábban már írtam arról: ez a múlt, amelynek során felépítették Velemben a fedeles hidat, a műhelyrendszert, a játszóteret, nem sokat számít. Fizetniük kell azért, ha Velemben vannak, alkotnak, dolgoznak. Vajon az egyesület elnöke, Taródi Lajost mit szól az állapotokhoz?

– Áll minden, mint amikor a lovak közé van dobva a gyeplő – hangzik el első mondata, majd elmondja részletesen, próbált ő tenni, de választ eddig nem kapott.

- Tavasszal kaptunk levelet arról, hogy március végével a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ megszűnt, nekünk a jogutód budapesti Nemzeti Művelődési Intézethez kell ezután befizetni a díjat a használatért. Fizettünk is. A gondozatlanság miatt levelet írtam annak vezetőjéhez, de válasz nem érkezett. Most újra írok, de elhatároztuk, majd mi lekaszáljuk a területet.

Nem furcsa? Fizetnek annak a használatáért, amit ők teremtettek, ráadásul cserében még gondozott környezetet sem kapnak?

Pedig arra szükségük lenne. Augusztusban újra ők rendeznek Velemben ifjúsági tábort, immár a tizennyolcadikat, majd utána a felnőttek táborát. Persze fizetnek majd akkor is a használatért. Kérdés: nekik ki fizet a kaszálásért?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!