Hírek

2014.07.14. 12:16

Gázpalack-robbantási gyakorlat a nádasdi lőtéren

Július 14-én látványos gázpalack-robbantási gyakorlattal folytatódott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság készenléti állományának speciális képzése, Nádasdon.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tovább folytatja a beavatkozó tűzoltó állomány speciális felkészítését. A korábbi jégről és vízből mentési feladatokra történő felkészítést, a sziklás-szakadékos helyen bekövetkezett balesetek speciális kötéltechnikával történő mentési gyakorlatot, valamint a pszichikai tréningpályát egy követően újabb állomásához érkezett a készenléti állomány kiképzése.

Július 14-én a nádasdi lőtéren robbantási gyakorlat keretében – ellenőrzött körülmények között – négy darab, különböző töltöttségi fokú propán-bután gázpalack felrobbantására került sor. A gázpalackokat egyenként tűz hatásának tették ki, a gyakorlaton résztvevő állomány pedig megfigyelhette, hogyan reagálnak a palackok a hőhatásra. Eközben speciális mérőóra és távolsági kamera segítségével kielemezték a propán-bután gáz nyomásának változását, a palack hőmérsékletének emelkedését, valamint felmérték a tűzgyújtástól a robbanásig eltelt időt, a hanghatást, illetve a repesztávolságot.

A robbantási gyakorlaton szerzett ismeretek, megfigyelések, tapasztalatok különösen nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a tűzoltó állomány az éles beavatkozások során gyakran találkozik olyan káresetekkel, ahol tűzzel érintett gázpalack jelenlétében kell mentési tevékenységet végezni. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő szakmai ismeret és felkészültség.

Fotók: Balogh Nikoletta tű. zls., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A rendkívül látványosra sikerült gyakorlat hasznos és tanulságos is volt egyben. A kárhelyparancsnoki, mentésirányítói állomány elsajátította a hő- és tűz hatása alatt lévő gázpalackok fizikai folyamataival kapcsolatos ismereteket, megtanulta a speciális biztonsági szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!