Hírek

2016.10.08. 17:23

Gesztenyés kávétól a gesztenyés rétesig

Velem - Hatalmas tömeggel, számolatlanul sok kiállítóval kezdődött szombaton Velemben a hagyományos Gesztenye fesztivál.

Turbók Attila

A gesztenyepüré fogyott a legjobban, de volt gesztenyés kávé és gesztenyés sör is. Azt is megtudtuk, hogyan kell rendesen sütni a szelídgesztenyét.

-  Még szüleim is itt laktak, épp a szomszéd házban – fogadta a falu elején a Vas Népét a hetvenöt éves Molnár Dezső. Az idős férfi elmondta, a fesztiválon most is sokan voltak, de a két évvel ezelőtti programon nem lehetett az utcán megmozdulni. Dezső bácsi kertjének kapujából szemlélte a hullámzó tömeget, portája előtt – ahogy azt ilyenkor szokás – ő is kínálgatja portékáját, mint lapunknak elmondta, a Kőszegen és környékén hagyománynak számító becsületkasszával. – Idén nem csak a tömeg, a gesztenye termés is kevesebb lett egy kissé – jegyezte meg kérdésünkre az idős férfi.

A hagyományos gasztronómiai és hagyományőrző fesztiválon azonban nem nagyon látszott a kevesebb termés. Már a szomszéd faluban is sütik a házak előtt a gesztenyét, hozzátéve, a fesztivál előtt egy hónappal elkezdődik a kemény munka, hogy a Gesztenye fesztivál idején már a legfinomabb gesztenyét tudják megsütni a látogatóknak. Az igazi, velemi gesztenye sütésének titkairól Molnár Szabolcs helyi lakos beszélt a Vas Népének. – A válogatott gesztenyét először nagy lángon sütjük, hogy a héja repedjen meg és a nedvesség induljon meg belőle – mondta Molnár Szabolcs. A fesztivál alatt a háza előtt dolgozó férfi hozzátette: a friss szedésű gesztenyét előtte esetleg áztatni is lehet egy picit. – A Gesztenye fesztivál idején átlag 200 kilogrammot sütünk meg – jegyezte meg a férfi.

A kiválóan kialakított parkolóból a hegynek fel lehet sétálni a fesztiválra, az út mentén jobbról, balról gesztenyesütőkbe és árusokba botlik a látogató. Hála a szervezőknek, a műanyag puska még nem jelent meg a kínálatban, van viszont nagyon sok gesztenyés szív, gesztenyés sör, kávé, gesztenyés – almás rétes és szinte minden, amibe gesztenyét lehet keverni. Láttunk még gesztenye mézet is, ám erről a szomszédos árus lebeszélt bennünket, mondván, abban a termékben gesztenye lehet, de a méz kérdéses.

A látogatók között felfedeztük szinte az egész Győr-Moson-Sopron megyét, voltak budapestiek, komlóiak, nagykanizsaiak, szinte az egész ország képviseltette magát.

S hogy milyen finom az igazi gesztenyepüré, arról három répcelaki hölgy győzködött bennünket. Nemes Béláné, Kovács Pálné és Mesterházi Dénesné jó étvággyal fogyasztották az igazi (nem babból főzött) gesztenyepürét. Mint elmesélték, szeretik ezt a természetes édességet, évről-évre eljönnek a velemi fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!