Hírek

2017.06.19. 09:56

Velemben a nyár is a gesztenye ünnepe – Pikniket szerveztek a helyiek

VELEM – Hagyomány a faluban a gesztenyevirág-piknik, idén is felkerestek egy famatuzsálemet az ott élők. A gesztenyevirágzás hete kezdődött ezzel a településen.

Tóth Kata

Tulajdonképpen már a Hősök kapujánál kezdetét vette a gesztenyevirág-piknik, attól a mozzanattól, hogy kéttucatnyi ember útnak indult egy bordás kérgű, vén gesztenyefához. A velemiek hagyományos júniusi kirándulása az egy kilométernyire lévő gesztenyeligetben folytatódott, ahol pokrócokon, nyugalomban költötték el az elemózsiájukat. Beszélgettek egy jóízűt és vajas kalácsot, mézes, körözöttes és fűszervajas kenyeret eszegettek. Bodzaszörpöt és limonádét fogyasztottak hozzá, miután jó húszpercnyi séta után letelepedtek a pokrócokon és a padokon.

A gesztenyevirágzás hetének nyitóprogramját tartották vasárnap délután. A falubeliek – elmondásuk szerint – minden évben más famatuzsálemet keresnek fel – kifejezik hálájukat a Kőszegi-hegységben őshonos fákért és azok ízletes, gyógyító terméséért. Így teszik az őszön kívül a nyarat is a szelídgesztenye ünnepévé és így mutatják meg amúgy messze földön híres vendégszeretetüket.

Egész héten tart a gesztenyevirágzás: hétfőtől péntekig a falu ügyes kezű lakói az otthonaikban fogadják a kíváncsiskodókat – kukucskáló délutánokra térhet be hozzájuk bárki. A kapuszínek alatt hétköznaponként 14-től 18 óráig várják a látogatókat a mesteremberek. Megismertetik őket a méhészettel, az ökogazdálkodással, a kürtőskalácssütés fortélyaival, a népi kismesterségekkel, a gyöngytechnikával, a kertészkedéssel, a fafaragással, az esztergálással, a kovácsolással. Egy-egy napra kinyit majd a tűzoltószertár, a pálinkafőzde, a Szent Vid-kápolna, Velem utolsó igazi zsúpfedeles borospincéje és Novákfalva múzeuma. A Velemhez kötődve című kiállítást – kiegészülve a Fotózz VELEM! pályázatra érkezett alkotásokkal a frissen felújított kultúrotthonban lehet megtekinteni. Esténként 19 órától pedig ugyanott vendégelőadókat hallgathatunk: hétfőn Kardos Tamástól Keretbe zárt világ címmel, holnap Szenkovits Péter Egy rajongó újságíró Törőcsik Mariról című előadására várja az érdeklődőket – néhány különleges, eddig be nem mutatott felvétellel készül. Szerdán Ilon Gábor beszél Kőszeghegyalja régészeti örökségéről; csütörtökön a Kőszegi-hegység növényvilágával, pénteken pedig mindennapi gyógynövényekkel ismerkedhetünk, az utóbbiakról Fehér Zoltántól hallunk. A gesztenyevirágzás hetét június 24-én, szombaton a velemi falunap zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!