Hírek

2015.12.01. 17:05

Gránátalma-díjat kapott a paszománykészítő történelemtanár - Dr. Hajdu Tamás idős mesterektől sajátította el a fogásokat

Sárvár - Gránátalma-díjat kapott a paszománykészítő történelemtanár. Dr. Hajdu Tamás, a sárvári Tinódi gimnázium pedagógusa az Országos Népművészeti Kiállításon érdemelte ki az egyik legjelentősebb népi iparművészeti elismerést.

Pajor András

A Néprajzi Múzeumban tizenhatodik alkalommal rendezték meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást. A mintegy félezer kiállított pályamunka közül kapta meg dr. Hajdu Tamás a legrangosabb, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Gránátalma-díjat.

A sárvári Tinódi gimnázium latin-történelem szakos tanára, a történelemtudomány kandidátusa a katedra mellett gyakorolja a gombkötést és a paszománykészítést. Dr. Hajdu Tamás e területen is sikeres alkotó: már megkapta A népművészet ifjú mestere, a Népi Iparművész és az Az év ifjú mestere díjat is. A Grá-

nátalma-díjig egy területi és egy budapesti előminősítőn keresztül vezetett az út. Az ötévente kiírt pályázaton ez alkalommal 1700 műalkotást állítottak ki. Olyan alkotásokat, amelyek magas minőséget képviselnek, a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai kor társadalmába, kultúrájába is beilleszkednek. Dr. Hajdu Tamás a viselet kategóriában egyedüliként kapott elismerést.

A gyermekkorban megkedvelt katonai egyenruháktól vezetett érdeklődése a zsinórzatok felé. Diákkorában is próbálkozott a fonással, majd Debrecenbe kerülve fért hozzá a téma szakirodalmához, és felkeresett idős mestereket, hogy elsajátítsa a fogásokat. Elkészült munkáit rendszeresen zsűriztette, így érkeztek sorban a szakmai elismerések. A Gránátalma-díjas tanár részt vesz a huszárhagyományok ápolásában is. A soproni 11-es huszárok öltözetének is ő készítette el a zsinórzatát. A viseletkészítő munkáin mindig leolvasható az alkotó egyénisége - teszi hozzá dr. Hajdu Tamás.

A hozzáértő szem azt is látja, hogy melyik műhelyből került ki a díszítés. Egy egyszerű gomb kikötése alig húsz perc, viszont a horgolt zsinór előtt hosszú órákat ül a paszományos. A ragasztott, összeolvasztott, kínai zsinórokkal reménytelen vállalkozás volna versenyezni. Néhányan még ebből élnek, mert igény mutatkozik a korhű magyar viseletre.

Dr. Hajdu Tamás az országot járva előadásokon is népszerűsíti megszerzett tudását, ám legfőképp abban bízik, hogy majd lányai is folytatói lesznek a paszománymesterségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!