Hírek

2016.05.02. 11:26

Gumicsizmákat elő! – Nagy mennyiségben érkezik az aranyat érő eső Szombathelyre

Szombathely – A fagyos április vége után fagymentesnek látszik a május első harmada Szombathelyen, de az esernyőket nem érdemes otthon hagyni. Majd a hétvége hoz egy kis nyarat és akár gombászhatunk is.

Bakos Ágnes

– Nem sok napfényt látunk május első napjaiban – kezdte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A most látható előrejelzések szerint fagyosak már nem lesznek az éjszakák, de elmaradnak a május elejitől a napi átlaghőmérsékletek.

– Péntekig bármelyik napon lehet még csapadék, szerdára látszik a legtöbb eső, majd hétvégére csökken átmenetileg a csapadékhajlam, de jön a folytatás a jövő héten, a középtávú előrejelzések szerint – foglalta össze a kilátásokat az észlelő.

Egyébként a májusi átlagos csapadékmennyiségének már majdnem a harmada lehullott egy nap alatt Szombathelyre.

– Május első napján húsz milliméter érkezett az aranyat érőből, hetven körüli a sokévi májusi átlag, szinte kizárt, hogy száraz legyen a hónap – mondta Pétervári Tibor.

A hét közepe nem csak esős lesz, hanem szeles is: az egyébként élénk lökések viharossá fokozódnak majd Vas megyében, észak-északnyugat felől. Szerdán nem éri majd el a 15 °C-ot a napi maximum hőmérséklet.

A minimumokat illetőe a borús, felhős ég megvéd a jelentős lehűléstől, a csütörtök reggel lehet a leghűvösebb, akkor plusz 5 °C alatt mérhetünk majd, fagyra már nem kell készülni. Sőt, idén elmaradhatnak a fagyosszentek. Persze nem a Pongrác, Szervác és Bonifác névnapok, hanem csak a velük járó fagy. A középtávú előrejelzések alapján május közepén inkább csapadékos lesz az idő.

Fagyból egyébként is kijutott már: többszörös rekordok születtek Szombathelyen április végén.

– Huszadika után öt fagyos nap volt, amikor nemcsak a talaj mentén, hanem két méteren is fagyott, ilyenre még nem volt példa. Sőt, három éjszaka is befagyott a párologtató kád vize, én 26 év alatt még nem tapasztaltam ilyet – sorolta a rekordokat a szombathelyi észlelő.

A hétvégére 20-22 °C-os délutánok ígérkeznek és előbukkan majd a nap. Kirándulni, kerti munkához ideális időnk lesz, és lesz is teendő, hiszen az addig érkező eső növeszti a gyomokat és az erdőn, mezőkön a gomba fejlődésének is kedvez – tette hozzá az észlelő.

A napokban az eső mellett kettős fronthatást okoz a mediterrán ciklon, vagyis a hideg- és a melegfrontokra érzékenyeknél is jelentkezhet fejfájás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!