Hírek

2015.10.08. 12:07

Gyakorlat Rönökön - Porrobbanás történt, a tároló is lángokban állt

Október 7-én egy rönöki fűrészüzemben gyakorlatoztak a tűzoltók, mely során a faipari, illetve fafeldolgozó üzemekben keletkező tűzesetek megfékezésére készültek fel.

A gyakorlaton a körmendi, szentgotthárdi és szombathelyi hivatásos tűzoltók, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vett részt. A felkészítés célja az volt, hogy a tűzoltó egységek megszerezzék a hatékonyabb beavatkozáshoz szükséges helyismeretet, továbbá az is, hogy begyakorolják, mit kell tenniük, hogyan kell eljárniuk, ha egy fafeldolgozó üzem területén csapnak fel a lángok.

Ezúttal, a feltételezés szerint porrobbanás történt az üzemcsarnok északkeleti részén elhelyezkedő fűrészgépek porelszívójában, aminek hatására a másodpercek töredéke alatt lángolni kezdett a technológia, majd a tűz a fűrészport-tárolóra is átterjedt. Szinte perceken belül hatalmas lángok borították el az üzem jelentős területét.

Fotó: Zelenyánszky Zsolt c.tű.őrgy.

A dolgozók rögvest riasztották a tűzoltókat, akiknek a lángok megfékezésén túl legfőbb feladata az életmentés volt, hiszen a robbanáskor közel harmincan dolgoztak az érintett területen. Az alkalmazottak nagy részének még időben, épségben sikerült kimenekülni a veszélyes zónából, három ember hollétéről azonban nem volt információjuk a kollégáknak. A tűzoltásvezető meghatározta a feladatokat, mindenkinek megvolt a szerepe. Egyik egységből mentési csoportot alakítottak, amely hozzálátott az eltűnt dolgozók felkutatásához, mialatt a többiek nagy erőkkel, több vízsugárral kezdték meg a tűzoltást.

Az állomány a gyakorlat alatt kiemelt figyelmet fordított a beosztások szervezésére, a hírforgalmazásra, valamint az egyéni védőfelszerelések használatára, így a feladat végrehajtását a gyakorlatvezető „MEGFELELT"-re értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!