Hírek

2016.07.02. 05:37

Gyarapodik ismét a kincsestár

Új elemek kerültek a Megyei Értéktárba: egy csehimindszenti és egy répcelaki elem gazdagítja a vasi kincsestárat. Két ajánlatot meghagyott a bizottság a helyi érték szintjén, kettőt beemelt a megyei értékek közé.

Merklin Tímea

A Gércén megrendezett Megyei Értéknap sokszínű műsorának a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei Irodája volt a társszervezője, több szereplési lehetőséget kaptak benne az idei Érték-díjas Vas Megyei Nyugdíjasok Szövetsége csoportjai - mondta összefoglalójában Tausz István, a megyei értéktár bizottság elnöke.

Répcelakról két ajánlat érkezett a bizottsághoz. Az ősi magyar ötvösművészet és fémművesség eszközeivel alkotott, Szent István templomban található, „Engelsz József-féle stációk" megmaradtak helyi értéknek, viszont megyei érték lett „Radó Kálmán szellemi és épített öröksége". Radó Kálmán megyei főispán volt még a 19. században, akinek országgyűlési képviselőként nagy szerepe volt a Rába szabályozásában, amelybe a nicki műgátat is az ő tervei és javaslata alapján vették be. A folyószabályozás és a vasútépítés megalapozta a gazdasági fejlődést, így jelentősen javulhattak a folyó mentén lakók életfeltételei.

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek a Vas megyei Csehimindszenten született. Szülőháza emlékhely, szellemi és tárgyi öröksége megyei érték

Helyi érték maradt a váti Szentkút. A Szentkúti kápolna a 86-os út régi nyomvonala mellett, a sárvári leágazás közelében található, az egykori Nádasdy birtokon áll. Az itt lévő forrás már a 17. század második felétől kezdve ismert. A hozzá fűződő legenda szerint Nádasdy Tamás gyakran vadászott erre, és egyszer éppen a forrásnál reggelizett, mikor egy vak lovon érkező koldust pillantott meg. A ló megbotlott, a szemébe pedig forrásvíz fröccsent, amitől az meggyógyult, s újra látott. Ennek a csodának a hatására határozta el egykor Nádasdy Tamás, hogy kápolnát emel a forrásnál.

AZ Engelsz József-féle stációképeket a répcelaki Szent István király templomban lehet megnézni - a sorozat. Fotó: Megyeháza archívum

Megyei érték lett „Mindszenty József szellemi és csehimindszenti épített, illetve tárgyi öröksége". Mindszenty bíboros, esztergomi érsek működése, illetve lelkipásztori tevékenysége meghatározó a 20. századi köz- és egyháztörténetben. Gyökerei Csehimindszenten vannak, hiszen ez a szülőfaluja. Gyermekkora, családja, egyházmegyei tanárai, illetve kispap- és paptársai meghatározóak voltak egész pályájára. Szülőházát - amely ma már emlékhelyként látogatható - 2013-14-ben teljesen felújították, az életútját bemutató emlékkiállítás működik benne. A falu temploma, ahol Mindszentyt megkeresztelték és ahol az első szentmiséjét tartotta, 2015-ben újult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!