Hírek

2015.10.06. 18:54

Gyász és büszke emlékezés - Az aradi vértanúk ünnepét tartották szerte Vas megyében

Megyei körkép - Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően az Aradon kivégzett 13 vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezett az ország.

Vas Népe

SZOMBATHELYEN a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban kezdődött a városi ünnepség. A megemlékezésen az iskola diákjai felidézték az aradi tizenhárom életútját.

– Példát mutattak hazaszeretetből az 1948-49-es szabadságharc vértanúi, hiszen mindannyian emelt fővel mentek a vesztőhelyre – ezt mondta ünnepi beszédében Koczka Tibor alpolgármester. Kiemelte, hogy a mártírok emlékezete ma is mintául szolgál, amikor számtalan kihívásnak kell megfelelni, és ezek közepette is meg kell maradni magyarnak. Az emlékezők megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékfalát és koszorút, mécsest helyeztek el gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál a mártír miniszterelnök tiszteletére.

Emlékeztek a szombathelyi városvezetők: Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Lendvai Ferenc (Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor)

RÁTÓTON az Aradi Emlékparkban tartották a hagyományos megemlékezést. Harangozó Bertalan kormánymegbízott volt a nemzeti gyásznap szónoka. – A gyász hozott ide minket és a hála, az áldó imádság is, hiszen mártírokra emlékezünk – fogalmazott a kormánymegbízott. Az emlékparkban 13 tölgy emlékeztet a vértanúkra, a fákat a helyi legenda szerint maga Deák Ferenc ültette. Az elöregedett fákat pótolja a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

KÖRMENDEN az asszonyoké volt a főszerep. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke felidézte a vértanúk özvegyeit, és emlékeztetett, hogy a fővárosban kiállítás nyílt a mártírok hátrahagyott szeretteiről a nemzeti gyásznap alkalmából. Az emlékezők megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékművét.

CELLDÖMÖLKÖN két negyvennyolcas szabadságharcos emlékét őrzik. Virághalmi Ferenc és Széll József sírjánál a képviselő-testület tagjai, a város vezetői hajtottak fejet. Beszédet mondott Fehér László polgármester, méltatva eleink helytállását. További részletek>>

IKERVÁRON hagyományos kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a Batthyány Lajos Művelődési Házban. Az önkormányzatiságról szólt a tanácskozás és az idei gyásznapon dr. Dobszay Tamás történész volt a szónok.

Ikerváron a Dr. Pesovár Ernő Művészeti Iskola Tücsök Tánccsoportja is fellépett a megemlékezésen (Fotó: Unger Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!