Hírek

2016.07.16. 19:16

Gyerek-centrikus vásár – Csipeszkiállítás és retró játékok Nagyrákoson

Nagyrákos – Hogyan, milyennek látják a gyerekek a völgyhidat? Lerajzolták! Az idősebbek pedig megmutatják, milyenek voltak az ő gyerekkoruk játékai. Még egy speciális eszköz is előkerült a 16. Völgyhídi Vásárra.

Bakos Ágnes

– Nagyon gyerek-centrikus lett az idei vásár, a múltidéző játékokat Wind Anita és Kemencei Ilona gyűjtötték össze – mutatta a tájház egyik kiállítóterében, a 16. Völgyhídi Vásár megnyitóján Németh Istvánné Baksa Eszter polgármester asszony.

– Ez megvan! A mi szobánkban volt a polcon – fedezte fel az egyik régi meséskönyvet Mihály Szilveszter és Erik. A szüleikkel nézték át a faluban és a környéken összegyűjtött régi játékszereket és gyerekkönyveket. Került a kiállításra régi társasjáték, játékhabverő, gyerekkézhez igazított játékfűrész, és tanuláshoz való játékok is.

– A mostani gyerekek hogyan fognak emlékezni? Amikor naponta változnak a programok a számítógépen? – tette fel a (költői) kérdéseket Baksa Eszter. Felidézte a kukoricahajból font babákat, azokat nem lehet elfelejteni – nem úgy, mint a „virtuális nyulakat”.

Nem szorosan a játékokhoz kapcsolódik, de fontos eleme a kiállításnak egy „segédeszköz”. Egy fából készült, három apró kerékkel és egy támaszkodóval felszerelt rollerszerű járgány, azzal tanultak meg járni a gyerekek. Az egyik helyi családnál ma is használatban van: nagyszülő, szülő és unoka is ezzel tanult meg járni.

Körben a tájházon völgyhídrajzok sorakoznak: ruhacsipeszeken lógnak az alkotások a „csipeszkiállításon”. Összesen 47 gyerekrajz érkezett a felhívásra, a feladat annyi volt, hogy a gyerekek ábrázolják a völgyhidat. Egyszerű, de messzire mutathat – fejtette ki a díjátadón Tóth László:

– A gyerekrajz egyrészt művészi ihletőerő, inspiráció. Másrészt pedig, lehet, hogy aki most rajzot készít a hídról, az egyszer tervezni fog hasonló hidat – mondta.

Egy koprodukció lett az első helyezett a versenyben: Nagy Réka és Szép Hanna munkája, a lányok később veszik majd át a díjat. Az ezüstérmes viszont ott volt: a négyéves Horváth Sámuel András büszkén és szerényen ment az elismerésért. Az internetes szavazást a viszáki Mihály Szilveszter munkája nyerte, ő is ajándékcsomagot kapott, és persze az ő völgyhídrajza is a tájházat díszíti a 16. Völgyhídi Vásáron.

Címkék#Nagyrákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!