Hírek

2016.05.29. 19:05

Gyereknap - Izgalmak és élmények hétvégéje

Fagyi, bábszínház, kutyák, arcfestés és rendőrségi helyszínelés is adott programot a kicsiknek a Történelmi Témaparkban a városi gyereknapon.

Bakos Ágnes

Rengetegen élvezték a nyárias időt lufikkal, fajátékokkal. Persze nem csak Szombathelyen zajlott gyereknap: alig van település, ahol ne ünnepelték volna a legkisebbeket május utolsó hétvégéjén.

Óriási rózsaszín lufi a hűvös víz közelében - Stánicz Léna így pihent elégedett, fülig érő mosollyal, miután a lehető legtöbb érdekességet végignézte és kipróbálta a Történelmi Témapark gyereknapi forgatagában. Több anyuka, apuka és gyerek is a kis díszmedence közelében keresett pár perc felfrissülést, hiszen szó szerint forgatag hömpölygött a gyereknapi programon. Történelmi játékszereket és különleges fajátékokat a sátorban és a napsütésben is kipróbálhattak a gyerekek. Az sem volt baj, ha valaki csalt egy kicsit, és közelebbről célzott a fából készült kamrapolc fából faragott üvegeire és dobozaira - gyereknapon mosolyogva elnézték a játékmeseterek. Harcias eszközökből sem volt hiány: volt például „garantáltan rozsdamentes” kard, ami annyira nem volt nehéz, ugyanis fából készült. Ütni is lehetett, persze csak biztonságos eszközökkel, és sokan a szüleiket vették rá egy kis napsütéses harcra, akik szívesen vállalkoztak a feladatra. Sorban álltak a kicsik és a nagyobbak az arcfestéshez, a végeredmény pedig rengeteg cicaarc és elegáns pillangó lett. Csoda, hogy kaptak levegőt a „helyszínelők”, olyan sokan állták körbe a „bűntett” körbekerített helyét: a sátor mellett tartottak rendkívüli rendőrségi bemutatót. A láthatóan rossz bőrben lévő férfi (egy bábu) nem mozdult, pulzusa sem volt, körülötte rengeteg tárgy, megszámozott táblákkal kijelölve. Egy gyerekcsapat pedig felvehetett egy-egy helyszínelőruhát, majd szakmai irányítás mellett követték a bűntett nyomait. Aki kevésbé aktív gyermeknapi programot keresett, az pár méterrel arrébb, a színpadnál talált néznivalót: a Mesebolt Bábszínház hozta el Az égig érő fa című darabját - fiatal és kevésbé fiatal nézőik megelégedésére. Tinédzserek is nézelődtek, ők persze már nem szülőkkel, hanem egymás társaságában sétáltak.

Állati érdekességet is találtak a családok: megmutatta védenceit a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület.

Magyarországon 1931-től tartják meg a gyereknapot, 1950 óta rendre május utolsó vasárnapján, és egyébként a nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Szinte nincs olyan vasi település, ahol ne rendeztek volna gyerekprogramokat, nem csak vasárnap. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség már szombaton megmutatta magát a gyerekeknek Szombathelyen, a Sportligetben. A gyerekek közelről megnézhették a tűzoltógépjárműveket, felpróbálhatták a védőfelszereléseket, sisakot és védőkabátot is húzhattak. Megmutathatták, mennyire ügyesen lőnek célba puttonyfecskendővel.

Címkék#gyereknap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!