Hírek

2017.05.28. 20:35

A gyerekek körül forgott az egész világ

MEGYEI KÖRKÉP A gyerekekért történt a hétvégén minden - hétágra sütött a nap, ők pedig válogathattak a remek programok közül szerte a megyében.

Vas Népe

Szombathely

Családi futóverseny nyitotta, retró utcabál zárta a Sportligetben tartott monstre gyerekfesztivál első napját. Közben gyerekcsalogató programok zajlottak 15 ezer négyzetméteren. Kicsik és nagyok nyüzsögtek a sátraknál, az óriáskörhintánál és a bob hullámvasútnál az ország legnagyobb gyerekfesztiválján. A srácokat a modern eszközökkel játszott számháború, a lézerharc csábította, és csak a legbátrabbak merészkedtek a 40-60 kilométer/órás sebességgel forgó Magic Dance közelébe. - Ez a nap a tiétek, most minden rólatok szól.

Az Agora - Művelődési és Sportház vasárnap délutáni gyereknapi forgatagára sokan kíváncsiak voltak Fotó: Unger Tamás

Egyetlen dolgotok van, hogy élvezzétek - ezekkel a mondatokkal csinált kedvet a szórakozáshoz dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke a hivatalos megnyitón. A Vastag testvérek produkciójával és retró utcabállal éjfélig várták a lazítani vágyókat. Vasárnapra egyebek mellett kisállat-szépségversennyel, kamionhúzó versennyel, ki mit tud tehetségkutatóval és Varnyú Country-koncerttel készültek a szervezők.

Szorgos kézműves kezek az Agora gyereknapon Fotó: Unger Tamás


A másokért az életüket kockáztató bátor hősök, a tűzoltók munkahelyére pillanthatott be bárki vasárnap. Sok kisgyerek és apuka álmát valóra váltva. Az udvaron magasból mentőbe és műszaki mentő autóba is felkapaszkodhattak a kicsik. A felszerelések közül felpróbálhatták a sisakokat, megnézhették a különböző kötéseket, tűz-oltós kirakó elemeit is összeállíthatták. Ahogy minden évben, úgy idén is ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül látogathatták az érdeklődők a tűzoltólaktanyákat szerte a megyében, Szombathely mellett 22 másik településen.

A kétéves Hidi Zoltán Vince a pocsolyát élvezte legjobban a tűzoltólaktanya udvarán vasárnap délelőtt Fotó: Szendi Péter


"Ki szabadította ki a kisgömböcből az embereket? Hát a kiskondás a késével. És mit mondott a kismalac a farkasnak? Azt: forró vizet a kopaszra." Ismert magyar népmesékből kaptak kérdéseket a Bogdán testvérek, Megyeri Hanna és Száka Máté - jól válaszoltak mindenre, nyalókát kaptak jutalmul a Karzat Színház animátoraitól a városi gyereknapi forgatagon. Benépesült a sportház előtti tér gyerekekkel és az épületen belül is minden talp-alatnyi helyen nekik kínáltak programokat. Aki akart, világgá mehetett a magyar népmesék vándorútján egy társasjátékot játszva vagy vasútmodell-bemutatót nézhetett az aulában. Trambulin, állatsimogató, a Mesebolt Bábszínház Vitéz László előadása és a Ruttkai Bori Banda Pizsamátor című zenés gyermekkoncertje szerzett önfeledt perceket a gyerekeknek a sportház előtti téren.

Fotó: Szokol Gábor

Sárvár

Egész hétvégén több helyszínen várták a gyerekeket programokkal. A Nádasdy-várban tartott gyermek majálison szombat délután színpadi produkciókat és bemutatókat kínáltak nekik. A Portéka Színpad Cecíl úr kalandjait adta elő, majd a sárvári mazsorettek bemutatója következett.

A gyerekek is segítettek visszaszerezni a Kiskakas gyémánt félkrajcárját a Nádasdy-várban tartott előadás során Fotó: Pajor András

Volt lovagi torna és zárásként Csipi-Csupi bábszínház. Gyermeknapot szerveztek a sárvári Kalandparkban is vasárnap. Sárkányeregetés, zsákban futás, óriáscsúzli, arcfestés, kincskeresés, kézműves- foglakozások szórakoztatták a látogatókat. A Sárvári Kerékpár Egylet a kirándulóerdőhöz hívta a gyerekes családokat kerékpáros vetélkedőre.

Jánosháza

Ugrálhattak, lovagolhattak a gyerekek és édességek vásárlására is rávehették a szüleiket a gyereknapi forgatagban a művelődési ház körül. A kisebbeknek trambulin állt az árnyékban, a nagyobbak már biztosítókötéllel rögzítve emelkedhettek a levegőbe: óriási sikere volt az ugrálólehetőségeknek. Kicsit arrébb felfújt várban csúszhattak-mászhattak a gyerekek. A fák alatt két csodaszép póni vitte az ovisokat egy-egy körre. A kreatív apróságokat kézműves-foglalkozások várták a művelődési házban.

Szentgotthárd

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezett a gyerekeknek programokat. Az Arany János Általános Iskola kisdiákjai örvendeztették meg társaikat kiállításukkal, majd a Partium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény évzáró műsorán pörögtek-forogtak a szoknyák. Az igazi gyermek szórakozás sem maradhatott el: Mutyi bohóc poénjain jókat kacagtak, trükkjeire rácsodálkoztak az apróságok. Csanaki Attila zsonglőr műsora pedig teljesen ámulatba ejtette a kicsiket.

Celldömölk

Már pénteken elkezdődtek a városban a gyereknapi rendezvények. A Vörösmarty utcai óvodások Dottó-vonatozással kezdték a hétvégét. A Koptik utcai óvodában gyereknapi táncház volt, ahol Pál András tanította a kicsiket vidám táncóra keretében táncolni. Szombaton és vasárnap a Vulkán fürdőn folytatódtak a rendezvények. Volt tűzoltó-bemutató, csúszdázó verseny.

Gyermek kalózok rabolták el a felnőtt fürdőzőket a celli fürdőben  Fotó: Gyuricza Imre

Vép

Lézerharc, paintball-lövölde, ugrálóvár, arcfestés, íjászkodás és buborékfoci - mindegyiket kipróbálhatták a sportpályára kilátogató gyerekek. Még ebéd előtt a Paprika Jancsi Bábszínház produkcióját izgulták végig. A gyerekek kipróbálhatták, milyen lovon poroszkálni és szabadtéri vetélkedőkön is összemérhették ügyességüket. Legalább kétszáz hot-dog és több mint ezer darab palacsinta fogyott a büfében.

Bük

A kicsiket tündérek és koboldok repítették el meseországba a művelődési központban - az Orfeum Vándorszínpad hozta el interaktív gyermek operettjét. Emellett ügyességet próbáló kalandokat is átélhettek a kicsik. Az ugrálóvárak végig dugig voltak, de az élő csocsó is népszerű volt. Toma és csapata történelmi játszóházában a már megszokott fajátékokkal próbálhatták ki erejüket, logikájukat az apróságok (na meg a vállalkozó szellemű felnőttek is). Ólomkatonákat is öntöttek - ez inkább a fiúkat kötötte le, a lányok az arcfestésnél sorakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!