Hírek

2017.01.02. 20:45

Szexuálisan bántalmazott fiatalkorúak számára nyílt Barnahus-intézmény

Nincs annál borzasztóbb trauma, mint amikor egy gyerek válik erőszakos cselekedet áldozatává. Különösen akkor, ha ez a tett családon belül történik. A szexuálisan bántalmazott gyerekek védelmében jött létre 1999-ben az izlandi Barnahus intézmény, amelynek mintájára, Magyarországon elsőként Szombathelyen nyitotta meg kapuit az 51. európai gyerekház.

VN-információ

Ma Magyarországon évente 3 ezer gyermekkorú válik szexuális erőszak áldozatává, számuk évről évre nő. Száz feljelentésre öt vádemelés jut, és csupán egyetlen esetben születik az erőszaktevőt elmarasztaló ítélet. A gyermekbarát igazságszolgáltatás elindult egy úton, de csak az első lépéseket tette meg.

Az izlandi szó - Barnahus - magyarul gyermekházat jelent. Az intézmény magyarországi meghonosítói azonban úgy gondolták, hogy a különös hangzású Barnahust érdemes volna megtartani, mivel jelentése figyelemfelkeltő, a tapasztalat szerint gyorsan beül az emberek tudatába.

Dr. Lazáryné Illés Mária gyermekklinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő többször járt Izlandon, tanulmányozta, hogy hogyan lehet és kell az igazságszolgáltatást és a gyermekvédelmi intézkedéseket összehangolni. Elsődleges cél, hogy ez a tevékenység a gyermek mindenek felett álló érdekét tartsa szem előtt. Szakmai körökben ismert, hogy az áldozatsegítés magyarországi rendszere elavult, és reformra szorul. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat 2013-ban indult sikeres pályázata ráirányította a figyelmet a gyermekvédelemben tapasztalt hiányosságokra.

- Rájöttünk, hogy elsősorban a szakembereket kell érzékenyíteni, aztán pedig széles körben kell terjeszteni a módszer fontosságát, hogy minél többen megismerjék az izlandiaknál szerzett tapasztalatainkat - hangsúlyozza a pszichológus.

Az intézményben végzi el az orvosi vizsgálatot gyermeknőgyógyász, azzal a speciális kolposzkóppal, amely mentesíti a kicsiket a kellemetlen beavatkozásoktól Fotó: Unger Tamás

A gyermekvédelmi alap- és szakellátás szakemberei különös gondossággal és felkészültséggel számos elő-adást tartottak, párbeszédet kezdeményeztek olyan szervezetekkel, amelyek hivatásuknál fogva érintettek voltak az ügyben. Személyes találkozóra hívták a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a védőnői hálózat munkatársait. Voltak, akik az első perctől fogékonyak voltak a Barnahus szellemiségére, mások nehezen nyitottak, hiszen a fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális abúzus hazánkban még mindig tabutémaként él az emberek fejében. Nehezen beszélnek róla, zavarba ejtő, és sokak érzékenységét sérti. A Pálos Károly Szolgálat vezetője, Kulcsár Lászlóné, a Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete és vezetője, Tóth Tímea, a Vas Megyei TEGYESZ igazgatója, Pados Zsolt, és a Pro Juventute Egyesület és elnöke, Perlné Kalamár Zsuzsanna is az ügy mellé állt. Dr. Lazáryné Illés Mária elszántan dolgozott azon, hogy a támogató szervezetekkel együtt létrejöhessen Magyarországon az első Barnahus-intézmény. Lazáryné a praxisában régóta találkozik olyan esetekkel, amelyek feltárásakor egyrészt rengeteg akadályba ütköznek az áldozatsegítés szakemberei, másrészt a bírósági kihallgatás ridegsége, az orvosi vizsgálatok kellemetlen következményei, az átéltek sokszori elmesélése újra és újra traumatizálják a gyermekkorú áldozatot vagy szemtanút. A Barnahus-ház és -módszer ezeket a borzalmas és sokszor feldolgozhatatlan terheket próbálja könnyebbé tenni.

A Barnahus ugyanis olyan speciális, az igazságszolgáltatást és a gyermekvédelmet egybekapcsoló gyermekvédelmi intézmény, amely barátságos környezetben fogadja a szexuálisan bántalmazott gyerekeket. A ház olyan helyiségekből áll, amelyek lehetővé teszik zavartalan meghallgatásukat, orvosi vizsgálatukat. A szombathelyi intézményt a TEGYESZ épületében nyitották meg november 15-én, Magyarországon elsőként. Az üvegajtón színes felirat, a folyosón szépen kárpitozott kanapé, világos szobák, orvosi vizsgáló, gyermekbarát minden helyiség. A Barnahus szellemiségét követők arra törekedtek, hogy a házban olyan környezetet alakítsanak ki, ahol nyugodtan, feszültségtől mentesen találkozhat a gyermek az őt védő, segítő szervezetek képviselőivel.

A gyerekek meghallgatását a Barnahusban nemzetközi standardok alapján, képzett pszichológus végzi, a vizsgálatot videóra rögzítik, így a traumatizáló emlékeket a gyerekeknek nem kell újra és újra elmondaniuk, átélniük. Szintén az intézményben végzi el az orvosi vizsgálatot gyermeknőgyógyász, azzal a speciális kolposzkóppal, amely mentesíti a kicsiket a kellemetlen beavatkozásoktól. Így megóvják őket a rendszer által okozott további lelki sérülésektől a nyomozati bizonyító eljárás során. A zárt láncú online videorendszert, a videokamerákat, a helyiségek kialakítását, a kétnapos nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát a két civil szervezet önkormányzathoz írt pályázaton elnyert forrásból a TEGYESZ támogatásával, a gyermeknőgyógyászati vizsgálóberendezést Lazáryné és több vállalkozó adományából sikerült megvásárolni. A munkatársak pedig szabadidejüket és energiájukat áldozták azért, hogy a házat megnyithassák. Nem fizetésért dolgoznak, hanem elszántságból, mert hisznek abban, hogy a módszer az áldozatsegítést szolgálja.

Riasztóak azok az adatok, amelyek szerint száz, szexuális erőszakot elszenvedett gyermekből csak tíz esetében kerül sor vádemelésre, és csupán egyetlen ítélet születik, hiszen ez azt jelenti, hogy 99 áldozat olyan családban nő fel, ahol folyamatos és rendszeres erőszaknak van kitéve egész élete során. A Barnahus-ház és -módszer segíthet abban, hogy ezek a rettenetes bűncselekmények feltárhatóvá és bizonyítottá válhassanak, az elkövetőket pedig felelősségre vonják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!