Hírek

2013.08.01. 16:05

Gyűjtik a vasi búzát

Negyvenhét Vas megyei gazdálkodó vitte el a magyarok kenyerébe szánt búzáját csütörtökön arra a Vép és Bozzai közötti telephelyre, ahol augusztus 9-éig várják a további felajánlásokat.

Nagy Ildikó

– Ahogy az ember öregszik, egyre fontosabb, hogy ha tud, akkor segítsen – mondja Németh Valter gazdálkodó, aki Rábapatyról hozott búzát a magyarok kenyeréhez. De jöttek mások is: többek között Nagy Imre Bozzaiból, Kenyeres István Sárvárról, Kajcsos György Vépről, Somogyi Lajos Vasszécsenyből, az őriszentpéteri Györke Győző bajánsenyei búzáját pedig felesége és két lánya hozta el Vépre.

Vas megyében dr. Pusztavámi Márton – a vépi cég ügyvezetője és egyúttal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik Vas megyei alelnöke – vállalta, hogy augusztus 9-éig gyűjti a vasi gazdálkodók által felajánlott búzát. Dr. Póczik István, a kamara Vas megyei elnöke feleségével és két unokájával, Katával és Csongorral jött, másfél mázsa búzát hoztak ők is. Akárcsak a többi gazdálkodó, ő is fontosnak tartja az összefogást.

Nagy Imre Bozzaiból hozott búzát a nemzet kenyeréhez. A terményt Szalay István vette át tőle (Fotó: Nagy Ildikó)


A magyarok kenyere program során ötven tonna búzára számítanak a szervezők, ennek felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ajánlotta fel. A Vas megyében összegyűjtött búzát is Baranya megyébe szállítják, és az őrlés után, Szent István napjára Pécsváradon megsütik majd a nemzet kenyerét, valamint az ugyancsak az összetartozást jelképező több ezer cipót.  





A megőrölt liszt legnagyobb részét pedig idén is a Böjte Csaba vezetésével működő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el. Ezért különleges látogatók is voltak csütörtökön a Vép melletti telephelyen: Rácz Károly kamarai alelnök, jáki gazdálkodó ugyanis magával hozott három, a héten éppen Jákon nyaraló gyermeket – és kísérőjüket, Éva nénit –, akik az alapítvány nagyszalontai otthonából érkeztek. Így aztán Réka, Julika és Andrea is megnézhették, hogy gyűlik az adomány. És eljött Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is, aki szerint szintén nagyon fontos az összefogás, az önzetlen segítségnyújtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!