Hírek

2017.07.16. 17:20

Gyűrűzöttek lettek a kőszegi gólyák

KŐSZEG Immár nemzetközileg jegyzett madarak a kőszegi Chernel-kertben nevelkedő gólyák. Hamarosan próbálgatják a szárnyaikat, aztán irány dél.

Bakos Ágnes

Összesen 11 fehér gólyát gyűrűztek meg a szakemberek a kőszegi Chernel-kertben. Hamarosan bontogatják szárnyaikat, ezért időben meg kellett kapniuk a jelölést. Öt fióka a Kőszegen élő mentett, egykor sérült gólyáé, a többi "hozott". Vaskeresztesen és Jákon is elpusztultak felnőtt állatok, az ő fészkeikből mentették meg a gólyákat, még tojásként - árulta el Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság észak-vasi területkezelési osztály osztályvezetője. Két gólyafiókát "tinédzserként" fogadtak be Kőszegre, túl nagy volt ugyanis a családjuk. A kőszegi kertben a fészkek olyanok, mint amilyeneket a kéményeken, oszlopokon is látni - csak itt lent vannak a földön, hiszen röpképtelenek a szülők, ezért is vannak a központban. Érdekes, hogy a madárház tetején is van fészek: azt egészséges, vadon élő gólyáknak szánják, s bár idén nem költött benne pár, de "nézelődni" jöttek, járnak.

Kutschi Péter és Harsányi Krisztián közös erővel jelölte meg a megszeppent, de már emberi kézhez szokott fiókákat
Fotó: Szendi Péter

Az itt élő felnőtt gólyák mind jelöltek: és azok lettek a fiatalok is. Rendkívül ügyesen tettetik magukat ájultnak, mozdulatlanul tűrték a gyűrűzésüket. Egy műanyag és egy fém jelölést is viselnek a madarak, szám- és betűsorokkal.

- Minden számnak, betűnek és színnek jelentősége van. A gyűrűzővizsgával rendelkező szakemberek a budapesti Madárgyűrűzési Központtól kapják a gyűrűket, meg van szabva, hogy milyen méretű és kódolású gyűrűket milyen madárcsoportra lehet használni - árulta el Harsányi Krisztián. A gyűrűkről feljegyzik, hogy mikor, hol, milyen madárra helyezték fel azokat - a listát pedig küldik a budapesti központba. A magyar adatbázis összeköttetésben áll egy európai nagy központtal, az meg a többi kontinenssel - sorolta az osztályvezető. - Így tulajdonképpen, ha Afrikában megtalálnak egy elpusztult gyűrűs gólyát és szólnak az országos központnak, az információ órák, napok alatt eljut Budapestre, ahonnan percek alatt megtudja a gyűrűző az adatot - mondta a kódok jelentőségéről.

A felnőtt madarak feszülten figyelték a gyűrűzést
Fotó: Szendi Péter

- A rendszer attól működik, hogy nagyon szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályok vannak, így lehet kizárni, hogy a világon két ugyanolyan gyűrűt kapjon két különböző madár, hisz az egész lényege az egyedi azonosíthatóság - foglalta össze.

Az biztos, hogy a kőszegi, de legalábbis Kőszegen nevelkedett gólyákat senki nem fogja összetéveszteni senkivel, hiszen megkapták a gyűrűket. Szigorú szülői felügyelet mellett zajlott a művelet: a felnőtt madarak tisztes távolból, de feszülten figyelték a folyamatokat. A kertben a párokon kívül élnek egyedülálló gólyák is, amelyek idén nem alapítottak családot - őket a szülők tartják "rendben", megfelelő távolságra a fiókáktól. A kölyökgólyák hamarosan útra kelnek, de előtte még ijesztgetik a kőszegieket - persze nem szándékosan, hanem ez is a tanulási folyamat része. Harsányi Krisztián elmondta: július végén rendszerint már folynak a szárnypróbálgatások. Egyre mesz-szebb merészkednek a gólyák a kerttől. Sok telefonhívást kapnak olyankor a szakemberek szerte a városból: itt is, ott is láttak fiatal gólyát, amelyik esetleg leesett valahonnan. Az ijedtség a legtöbbször alaptalan: tényleg csak gyakorlórepülésekről van szó.

Családi idill, miután gyűrűt kaptak a fiókák Fotó: Szendi Péter

Aztán, amikor eljön az ősz vagy elérkezettnek látják az időt, akkor hosszú útra kelnek a most még fiatal gólyák. Volt, hogy valamelyik maradt és csak egy év múlva indult útnak - hamarosan kiderül, ezek a példányok hogyan döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!