Hírek

2016.05.17. 16:50

Nagy vasi nyári tábor körkép: hol nyaraltassuk a gyereket?

Hol, hogyan és mikor: útmutatónk a Vas megyei nyári táborokról, hogy ne lógjon a gyerek egész nyáron a szülők nyakán!

Budai Dávid

Örök probléma, hogy hova tesszük a gyereket, ha kitör a vakáció. Igaz, ez a gond csak bő egy hónap múlva üti fel a fejét, de már most el kell kezdeni a szervezést, ha nem akarjuk, hogy gyermekünk kulccsal a nyakában szaladgáljon, mint ahogyan az a valamirevaló kulcsos gyerekekhez illik. A családi nyaralást és a nagyszülői felügyelet maximális kihasználását leszámítva, hosszú hetekre meg kell oldani a gyermek elhelyezését, feltéve, ha egyáltalán van ilyen lehetőség. Ha nincs, akkor marad az utca, vagy a tábor. Táborba küldeni a gyermeket nyáron mindig is divat volt, nálam például vándortábor nélkül nem is volt nyár a nyár, sőt egyszer voltam tenisztáborban is, bár utóbbi - nevét meghazudtolóan - inkább a gyermekmegőrzésre koncentrált, és nem arra, hogy megtanuljak fonákkal ütni. Ma már más világ van, egész iparág épült a gyermekek nyári elhelyezésére, ahol a rajztábortól kezdve a horgásztáborig százféle lehetőség közül választhatunk - és akár 150 ezer forintot is elkérhetnek egyetlen hétért. Az egyik nyelvi táborért anyanyelvi környezetben félmillió forintot is fizethetünk, de persze nem ez az általános.

Egy korábbi Caritas Tábor Nardán. Tuczainé Régvári Marietta, Hirschné Molnár Mónika és Németh Mária ételosztás közben. Fotó: Unger Tamás

Utánajártunk a megye táborozási lehetőségeinek, és megkérdeztük azt is, hogy mennyibe kerül egy hét gyermekfelügyelet. Kiss Andrea, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ gyermek és ifjúsági szakági vezetője elmondta, a nyári táborokra nagyon nagy az igény, és valóban megfigyelhető az a tendencia, hogy a szülők egyre korábban lefoglalják a helyeket. Idén volt, aki már márciusban érdeklődött a táborok felől, április közepétől pedig már a konkrét foglalások is megtörténtek. Sőt, van olyan ovis csoport, ahol már beteltek a helyek. Gyakori, hogy egy-egy családból testvérek is jönnek, és az is, hogy zsinórban több táborba is beíratják a gyerekeket - tudtuk meg. Kiss Andrea elmondta, évente mintegy kétszáz család gyermek-elhelyezési problémáját oldják meg.

A táborokban a mozgásra, sportra nagy figyelmet fektetnek. És erre szükség is van, mert a szülők egyre tudatosabbak. Van, aki percre pontosan tudni akarja a gyermeke napirendjét. Talán ez a tudatosság az oka, hogy az iskolára felkészítő táboruk nagyon népszerű. Kiss Andrea szerint Szombathely lakótelepein nem lófrál túl sok kulcsos gyerek, de ez kizárólag azért van, mert a szülők - ha nehezen is - megoldják a gyerek-felügyeletet. Csáki Ivett, a Holdfény Liget koordinációs és szervezési vezetője szintén arról számolt be, hogy a táborokba való jelentkezések idén korábban elkezdődtek, mint tavaly, igaz a táborokat korábban is hirdették meg. Mint kiderült, már február elején, így február közepén az első jelentkezések be is futottak. Úgy tűnik, nemcsak előbb, de időarányosan többen is jelentkeztek, mint tavaly, amikor összesen 170 család 189 gyermeke táborozott a bentlakásos táborok valamelyikében. Szombathely táborozási lehetőségeit végigböngészve valóban nagy a szórás. Találtunk görkorcsolyás, régész-, kapus-, indiános, expedíciós, és kézműves tábort is.

SÁRVÁRON a Nádasdy Történelmi Fesztiválhoz kapcsolódó háromnapos fesztiváltábor 6 ezer forintos részvételi díja belépőjegyként szolgál még a szülőknek is, emellett a gyermekeknek kirándulást, népi és ügyességi játékokat is tartalmaz. A fürdőben több korosztálynak szerveznek egyhetes úszó- és gézengúztáborokat. A 19 ezer 900 forintos ár tartalmazza a napi kétszeri úszásoktatás mellett a tízórait és az ebédet. A városi családsegítő szolgálat nagyon kedvező árfekvésű táboraiban pedig a szünidősök a hagyományos kismesterségekkel ismerkedhetnek meg.

KŐSZEGEN, a nyári szünidő alatt a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat ingyenes játszóházat szervez, elsősorban az ellátásban lévő gyermekek számára.

VASVÁRON olvasó-, balatoni vakációs, hittanos, kézműves, és erdei iskolai táborokat kínálnak. Az egyik legnépszerűbb nyári kikapcsolódás a helyi iskolások körében a könyvtár által szervezett olvasótábor. A július közepére tervezett program napközis jellegű, nem bentlakásos. Mivel a tábort az önkormányzat is támogatja, fejenként 8 ezer forintot kell fizetniük a családoknak egy gyermek után az öt napra. Szintén az irodalomhoz kapcsolódik a Bérbaltavárra meghirdetett június végi Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Tábor. Ide nemcsak Vasvárról és a Hegyhátról, hanem Vas megyéből, sőt a régióból várnak középiskolásokat. A költő emlékét gondozó alapítvány támogatásának köszönhetően a négynapos, bentlakásos tábor térítésmentes a jelentkezőknek. A vasvári általános iskola tehetséggondozó táborral indítja a nyarat. A nem bentlakásos jellegű, háromnapos programot először az alsósoknak, majd a felsősöknek is megszervezik. A diákoknak a programért és a napi ellátásért 6 ezer forintot kell fizetniük. Az iskola bízik abban, hogy ingyenes táborozást is kínálhat hetven diákjának a Balatonnál. Ez csak akkor sikerülhet, ha nyer egy erre a célra beadott pályázatuk. A vasvári plébánia Kerkaszentmihályra hirdetett hittantábort. A június végi, ötnapos program a jelentkezők családjainak fejenként 15 ezer forintba kerül.

OSZKÓBAN a Hegypásztor Kör a szőlőhegyen erdei iskolai táborokat szervez nyáron. Itt az öt napért étkezéssel, szállással, foglalkozásokkal együtt alig több mint 6 ezer forintot kell a szülőknek fizetniük gyermekenként.

RÉPCELAKON evangélikus angoltábor, katolikus hittanos tábor és kézműves tábor lesz, utóbbinál két hét heti ötezer forintba kerül majd.

BÜKÖN június végén lesz egy ötnapos mesetábor 7 ezer forintért, amely napi egyszeri meleg étkezést, belépőjegyet, és a foglalkozások költségeit tartalmazza. A felsoroltakon kívül természetesen számos lehetőség közül válogathatnak még a szülők. Az árak nem vagy alig változnak a tavalyi évhez képest. Akár teljesen ingyenes lehetőségek is vannak, és legfeljebb 35 ezer forintba kerül egy hét. Ugyan sokan nem tudnak ekkora összeget kifizetni, mégis a tapasztalat az, hogy nem feltétlenül az ár dönt a táborválasztásnál, hanem a szolgáltatás minősége. Márpedig aki minőségi helyen szeretné tudni gyermekét legalább egy hétig a vakáció 11 hetéből, annak igyekeznie kell, mert a helyek a tavalyinál is gyorsabban fogynak.

Odavagyunk a táborokért

A táborfigyelő adatai szerint a korábbi évekhez képest tíz százalékkal bővült a táborok közötti választási lehetőség. Ráadásul míg 2012-ben 30 ezer forint alatt volt átlagosan a gyermekenkénti táborozásra költött összeg,  addig  idén  már közelít  a 35 ezer forintos határhoz.  Mindez nem azt jelenti, hogy ennyivel drágultak a táborok, mindössze arról  van  szó, hogy a családok többet költenek rá: jobb, vagy több táborba íratják  a  gyermeküket.  A táborozók közel kétharmada a bentlakásos lehetőséget választja a napközis helyett. A  legkedveltebbek  a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan  továbbra is a kalandtáborok, de egyre népszerűbbek  a  katonai táborok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!