Hírek

2016.05.31. 09:18

Halálos negyedév a vasi utakon - Veszélyesebb autózni, mint tavaly ilyenkor

Vas megyében az első negyedévben annyian vesztették életüket közlekedési balesetekben, mint tavaly fél év alatt. Duplájára nőtt az ittasan okozott balesetek száma is.

Budai Dávid

Idén annyian haltak meg a Vas megyei utakon az első negyedévben, mint tavaly az első félévben. Ugyanezen időszak alatt a szomszédos Zalában ketten, míg Veszprémben öten vesztették életüket közlekedési balesetben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az, hogy Vasban annyian haltak meg három hónap alatt, mint Zalában és Veszprémben együttvéve, az bizony elég aggasztó.

Sajnos az április és a május sem múlt el halálos baleset nélkül. Áprilisban Szentgotthárd mellett egy Apátistvánfalva felé tartó audis, míg két héttel ezelőtt Szombathely határában, a 86-os főút és a Csaba út kereszteződésében egy Seat utasa szenvedett halálos balesetet.

Fotó: Simon István

Ráadásul több mint a duplájára nőtt az ittasan okozott balesetek száma egy év alatt. Sőt, még riasztóbb az adat, ha azt nézzük, hogy tavaly fél év alatt okoztak annyi balesetet az ittas sofőrök, mint idén három hónap alatt. Egészen pontosan: tavaly január első napjától áprilisig öt baleset történt ittas sofőr miatt, idén tizenkettő. Tavaly júliusig volt tizenkettő karambol ittas vezetés miatt.

A rendőrség honlapján található adatok összesítéséből pedig kiderül, hogy áprilisban és májusban naponta átlagosan három baleset történt Vas megyében. Ezek túlnyomó része szerencsére csupán anyagi kárral járt. A személyi sérülés nélküli balesetek száma mindkét hónapban rendre félszáz fölött volt. Könnyű sérüléssel járó balesetek másfél naponta, súlyos sérüléssel járók pedig hatnaponta történtek a megyében az utóbbi két hónapban.

A baleseti statisztika romlásáról persze még korai beszélni, annál is inkább, mivel idén negyven, tavaly viszont nyolccal több súlyos sérüléssel járó baleset történt az első negyedévben. Tavaly fél év alatt 88-an szenvedtek súlyos sérüléseket, idén pedig az utóbbi két hónapban 18-an, előtte pedig 40-en sérültek meg a vasi utakon súlyosan. Ezért hacsak nem történik júniusban átlagosan naponta egy, súlyos sérüléssel járó baleset, kedvezőbb lesz az idei baleseti mérleg, mint a 2015-ös – legalábbis a súlyos sérüléssel járó balesetek esetében. A vasi utak szomorú statisztikáiról legutóbb itt, a tavalyi év súlyos baleseteiről pedig itt írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!