Hírek

2016.10.08. 18:33

Hallott már áriát papagájtól? - Oladon meghallgathatja

Szombathely - Tudja, hogy melyik papagáj tud megtanulni töviről-hegyire egy áriát? És azt, hogy melyik élhet akár hetven évig is?

Elek Szilveszter

Az egész hétvégén át tartó Savaria Díszmadár Kiállítás alatt megannyi különleges és ritka madár éneke zengi be az Oladi Művelődési Központ tornatermét.

A látogatók persze a kék-sárga arákat csodálták meg a legjobban. Míg a többi madár ide-oda röpködött és dalolgatott, addig az arák büszkén üldögéltek a hatalmas kalitkájukban lévő ágakon. Csupán néha mozdultak meg, ha éppen tollászkodni vagy falatozni támadt kedvük.

Tóthné Tomasits Krisztina etet egy fiatal arát

- A nagy papagájok általában sokáig élnek - hallottuk Ajkay Ferenctől, a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnökétől. - Az arák közülük is kitűnnek, ugyanis megérhetik akár a hetvenéves kort is - tette hozzá.

A sárgahomlokú amazon külleme ugyan szerényebb, mint az aráé, de amit tud, az egyszerűen elképesztő. - A kiállításon látható példányok egyike elejétől a végéig el tudja dalolni Strauss Denevérjéből a Kacagó áriát - mondta a szakember. Bár ottjártunkkor zavarában nem mutatta be tudása legjavát, azért fütyörészett kicsit.

A zsűri (balról - Gergácz Imre, Kovács Zoltán, Baráth Sándorné) szemlélik a sárgahomlokú amazont

Persze nem mindegyik madár ilyen muzikális. Töreki István jákópapagájának például az újdonsült kiskutyáik ugatása nyerte el a tetszését, olyannyira, hogy a madár ugat, amikor csak kedve szottyan. - A papagájtartóknak bele kell törődniük, hogy a madaruk nem feltétlenül azt tanulja meg, amit meg akarnak tanítani neki - mondta István. - És persze kérésre nem beszélnek, csak ha szeretnének. És ha őkelmék alvásidőben kívánnak dalolni, akkor fognak is - tette hozzá mosolyogva.

A jákópapagájok egyébként hivatalosan a legokosabb madarak, akár száz szót is meg tudnak tanulni. Ráadásul képesek különböző hangtónusban is beszélni - például meg tudnak szólalni a tulajdonosuk és a gazdájuk fiának hangján is.

Szatmári Ármin eteti a jákópapagájt

Szatmári Ármin eteti a sárgahomlokú amazont

Töreki István azonban nem csupán ezt a madárkülönlegességet hozta magával, hanem egy nemespapagáj párt is. - A madaraknál általában a hím a pompásabb küllemű, gondoljunk csak a fácánokra - mesélte a szakértő. - A nemespapagájok azonban a természet csodái közé tartoznak, ugyanis itt a hím a vadszínű, a nőstény pedig élénkpiros - mondta.

- Eleinte azt hitték a piros és a zöld nemespapagájokra, hogy két külön fajról van szó, összetették hát a zöldet a zölddel, a pirosat a pirossal, és csodálkoztak, hogy miért nem történik semmi - mesélte Ajkay Ferenc.

Kék ara

Az egyesületi elnök megmutatta a díszmadártenyésztők egyik büszkeségét is. - A kecskepapagáj kis híján kipusztult, a vadon élő egyedek száma kétezer alá csökkent - osztotta meg velünk. - Szerencsére azonban a díszmadártenyésztők munkájának köszönhetően mára sikerült visszahozni ezt a fajt a kipusztulás széléről, amelynek képviselőit onnét könnyű megismerni, hogy roppant kíváncsiak. Mindenhová be- és felmásznak, és nem tudják megállni, hogy ne kukkantsanak be az összes létező nyílásba - mondta.

A rendezvény azonban nem csupán kiállítás, hanem szakmai verseny is - 11 kategóriában lehetett indulni. A madarakat szigorú szakmai zsűri értékelte. Nem volt egyszerű dolguk, ugyanis a rendezvényen a papagájokon kívül voltak lórik, pintyek, galambok és seregélyek is.

Töreki István és a nemespapagáj tojó

Töreki István és a nemespapagáj pár

- Ahogy a körtét nem lehet összehasonlítani az almával, úgy egy papagájt sem lehet egy lórihoz mérni - mondta a főbíró, Gergácz Imre. - Ezért az ornitológiai világszövetség által elfogadott besorolások alapján dolgozunk. Azt nézzük, hogy a madarak hogyan felelnek meg az osztályuk elvárásainak. Különösen odafigyelünk arra, hogy mekkora a madár, milyen a tollazata színe és állapota, hogy fest a lábkörme, de nagyon fontos a viselkedése is. Azt a madarat biztosan kizárjuk, amelyik a sarokban gubbaszt, vagy idegesen repked és csipked - tette hozzá határozottan.

Töreki István és a jákópapagáj

A zsűri a hullámos papagájok kategóriájában végül Káldi László madarát szavazta meg győztesnek, a nagy papagájok közül pedig Ajkay Dorottyáé volt a legkitűnőbb. Simon Győző is büszke lehet, ugyanis az ő madarát szavazták meg a legkülönlegesebbnek a közepes méretű papagájok közül. A kis papagájok közül Horváth Csabáé kapta a legtöbb pontot, míg a törpékből Gergye Zoltán madara nyerte el legjobban a zsűri tetszését. A kanárik kategóriájában Kakukk József büszkesége vitte a prímet, az exóták közül pedig Pegán Józsefé. A Sándor-félékből Doktor Szabolcs madarát értékelte a legjobbra a zsűri, mi a zebrapintyek közül Kovács Gyula Zsolt állatát. A nimfák kategóriájában Dokror Levente madara vitte a prímet, míg a laposfarkúkakéból Csarmasz Antalé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!