Hírek

2016.04.26. 10:58

Haltetemek több vasi tó és folyó partján

Megyei körkép – Egyre több vízparton találkozhatnak a vasi kirándulók haltetemekkel, amelyek nemcsak esztétikailag rontják a természetvédelmi területek összképét, de rossz szagot is árasztanak. Nem betegség pusztítja a halakat.

Simán Klára

Az Abért-tónál az elmúlt, nagyjából egy hét alatt tapasztalhatták olvasóink azt a különös jelenséget, amelyre több különböző magyarázat is létezhet. Állítólag – mivel most zajlik az ezüstkárászok szaporodási időszaka - ezek az állatok legyengültek: a természetes szelekció során az ívást követően egy részük elpusztul. Feltehetően ez történt az Abért-tó hídjánál, illetve a horgászati szakaszon talált példányokkal is – tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgászok Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől. Hozzátette, hogy a tavakat a halőrök rendszeresen, naponta ellenőrzik, és szükség esetén az elhullott halakat szakszerűen összegyűjtik. (A tóban tízezer kilogrammnyi hal van, ez a tíz kilónyi elenyésző.) Kiemelte, hogy nem őshonos ez a halfajta Magyarországon.

fotó: Simán Klára

Csakhogy ez még nem ad teljes magyarázatot arra, hogy miért hiányzik egy-egy részük a döglött halaknak: a vízimadarak ugyanis alapvetően nem dögevők, élő zsákmányra vadásznak. Ezért a természetvédelmi szakemberek egy része azt mondja, hogy az egyre jobban elterjedő vidrák fogják meg és hagyják ott a halakat: ez a ragadozó emlősállat ugyanis az utóbbi néhány évben jelentősen elszaporodott a vasi vizekben – így a többi között a Rába, a Pinka és a Gyöngyös mentén – és erősen szelektálják a halállományt, esetenként a rákokat, vízparti kisemlősöket is.

Csakhogy a vidra gyakran jóllakottan, játékból is halászik! Ezzel a horgászoknak okoznak bosszúságot - így annak ellenére, hogy védett fajról van szó, különböző mérgekkel próbálják csökkenteni az őket zavaró kisemlős-állományt, illegálisan. (Emiatt a parton a kutyások legyenek különösen körültekintőek: ne hagyják, hogy az esetlegesen kirakott mérget az eb egye meg!)

A szövetség álláspontja szerint egyébként itt, az Abért-tónál most nem vidrák károkozásáról lehet szó, amit az a tény is alátámaszt, hogy csak most, szezonálisan jelenik meg itt egy-két haltetem. Az év más időszakában ilyen elhullást nem tapasztaltak sem a horgászok, sem a halőrök - tette hozzá Puskás Norbert ügyvezető elnök.

Hozzátette: a mérgek kihelyezéséről sincs tudomásuk. Ha ilyet tapasztalnak, a halőrök hatósági feljelentést tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!