Hírek

2017.07.03. 17:40

Hamarabb hazamehetnek az anyukák szülés után

Jelenleg a kórházak a szülést követően csak 72 órás fekvőbeteg-ellátás után kapnak finanszírozást. Rugalmasabb rendszer a cél.

Tóth Kata

Problémamentes, spontán szülés esetén, az anya külön kérésére és amennyiben orvosilag is indokolt, a szülő nők és babáik 24 órával a gyermek világrajövetele után elhagyhatnák a kórházat - ezzel a tartalommal bocsátott társadalmi egyeztetésre a kormány egy javaslatot. Családbarát szülészetek kialakítását tervezik: nem engednék haza egy nap után a császármetszéssel szülőket, azokat, akiknek kis súllyal vagy a 37. hét előtt jött világra a babájuk.

 

Eddig is joguk volt

A nőknek eddig is joguk volt ahhoz, hogy a szülés után 24 órával elhagyják a kórházat. Szabadon dönthettek, mindaddig, amíg az nem ütközött az újszülött érdekeivel, jogaival. Az általános gyakorlat szerint azonban a szülést követő 72 órán át bent tartják az anyát és a babát a kórházban. Anyagi természetű ok (is) húzódik a háttérben: a kórházak a szülést követően csak 72 órás fekvőbeteg-ellátás után kapják meg a teljes egészségbiztosítási finanszírozást. A jövőben rugalmasabbá válna a rendszer: 24 órás kezelés után is megkaphatnák ugyanezt a térítést.

Felelőtlenség?

Más kérdés, mondja Németh Brigitta dúla, szoptatássegítő, hogy a háromnapos kórházi tartózkodásnak - problémamentes szülés esetén - valójában nincs egészségügyi indoka. A háromgyermekes édesanya 2008-ban, az első szülésénél még nem tudott a lehetőségről, hogy akár haza is mehet. A második kislányát 2010-ben már mint képzett dúla várta. A szándéka, hogy közvetlenül a szülés után hazamenjen a családjához, parázs vitát indított a kórházban, volt orvos, aki felelőtlennek titulálta. Tavaly, a fiuk érkezésekor ugyanígy határozott: akkor már elfogadó volt az intézmény. Brigitta a választás szabadságát tartja lényegesnek. Szerinte egyre több kismama tudatos: készülnek a szülésre, magabiztosan állnak az anyai teendőkhöz is, így nem érzik szükségét, hogy a kórházban maradjanak. - Sajnos sok kórházban adnak téves információkat a szoptatásról, az anyatejről, a mell működéséről, ez eleve kudarcra ítélheti a szoptatás sikerességét, és ez csak egy része a szülés utáni mindennapoknak.

 

Nem börtön

Dr. Koppány Csaba főorvos, a szombathelyi Markusovszky kórház szülészet-nőgyógyászatának vezetője leszögezi: a kórház nem börtön. Saját felelősségére akár a szülés után azonnal távozhat onnan az anya. Az utóbbi húsz évre visszatekintve azt mondja: régen a spontán szülés után hat napig, a műtétesnél egy hétig maradtak benn az anyák és a gyerekek, ehhez képest rövidültek az ellátási időszakok. A mostani rendeletmódosítással a nyugatabbra lévő országok példáit követnénk. Sok feltétele van a hazabocsátásnak, ezekre példákat mond a főorvos: meg kell történniük a szűrővizsgálatoknak: például hallás-, csípő-, anyagcsere-betegségek szűrése, a gyermeknek BCG-oltást kell kapnia. A hazaadás előtt a légzése, a szívműködése, a testhőmérséklete a fiziológiás határokon belül kell, hogy legyen. Vizsgálják a vércsoportját, a súlyfejlődését, a bélműködését, székletét, vizeletét, azt, hogy szopik-e. Figyelni kell az újszülöttkori sárgaságra. Ezenkívül az anyai szűrővizsgálati eredményeknek is rendelkezésre kell állniuk.

A legnagyobb problémát abban látja, hogy ma Magyarországon nincs szervezett ambuláns ellátó rendszer - elegendő gyermekorvos, védőnő -, amely a megszokottnál korábban hazatérő anyák és gyerekeik korai ellátását, gondozását biztosítani tudná. Újra kellene gondolni az egész rendszert és a finanszírozást is meg kellene változtatni, így összegez.

Az a tapasztalata, hogy az anyák többsége mielőbb szeretne hazamenni a kórházból, de abba nem gondolnak bele, hogy otthon nem tudják hívni a csecsemős nővért, ha gyors segítségre van szükségük.

Két ország, két anyuka

Lapunk egyik szerkesztője, Varga Nóra, ha minden jól alakul, ősszel hozza világra kislányát a Markusovszkyban. Szeretné, ha a gyermeke jó kezekben lenne, és azt is, hogy a kórházban végezzenek el rajtuk minden szükséges vizsgálatot - neki ez ad biztonságot. A szülést követő bentmaradásra szavaz, de azt is elfogadja, ha valaki másként dönt.

A szombathelyi származású Dalos Viktória Hollandiában egy kórházban adott életet a kislányának. Abban az országban, amelyet az otthonszülés központjának szokás nevezni. Az intézményben, ahol egy napig tartózkodott, szülésznő segítette. A hazatérése után öt napon keresztül járt hozzá egy védőnő, támogatta a baba és a lakás körüli teendőkben. Minden természetesen zajlott, így emlékszik a történtekre Viktória, aki a következő gyermekét otthon szülné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!